Западът очаква спад в търсенето на сезонни работници от Източна Европа


Западът очаква спад в търсенето на сезонни работници от Източна Европа
Снимка: Gettyimages

2919

Търсенето на сезонни работници от Източна Европа ще се понижи осезателно, в следствие на навлизането на новите технологии в сферата на земеделието на Запад.

„Земеделието се дигитализира като много други сектори, процесите в стопанствата стават все по-автоматизирани. Скоро на полетата ще се появят машини, които ще заместят берачите. Това ще доведе до дълбоки социални и икономически промени“, казва Клаус Йозеф Лутц, шеф на базирана в Мюнхен компания, която оперира в сферата на земеделието, строителство и енергетика, цитиран от електронното издание proplanta.de.

По думите му близо 90% от земеделците в Германия използват лаптоп, компютър или таблет. В същото време колкото по-специализирана стават технологиите, толкова по-тесен кръг от фермери могат да ги използват.

На едно високотехнологично поле е възможно да се използват сателити и сензори, които да определят от какви хранителни вещества се нуждае почвата. Тези данни се появяват на екрана на трактора, снабден с GPS, който може да дозира необходимото количество семена и торове във всяка част на полето. Информацията се съхранява за следващите шест месеца, което позволява на трактора да следва точната следа, по която е минал по-рано.

„Натискът на пазара няма нищо общо с дигитализирането на земеделието“, казва Луц. Според него обявените от ЕС мерки за финансова подкрепа на пазара на мляко в ЕС наистина няма да помогнат на фермерите. Ако в Азия се продаваше европейско мляко и млечни продукти, тогава животновъдите щяха да имат по-добри шансове за възстановяване. "В случай, че търсенето не се повиши, последиците ще бъдат тежки. Не само технологиите променят пазара", каза Луц.

„Един фонд от 500 млн. евро не може да помогне кой знае колко много. За едно стопанство това е като да падне капка върху горещ камък. Освен това не става въпрос само за цената на млякото, а и за тази на зърнените култури“, коментира още земеделецът.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички