Земеделци: Властта пак ни излъга


Земеделци: Властта пак ни излъга
Снимка:

4749

Земеделските производители ще се окажат отново излъгани от изпълнителната власт, коментира пред БГНЕС зам. председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Той припомни, че имат договорка за безакцизно гориво, която не се изпълнява.

На 6 и 7 декември 2011 по време на протеста на зърнопроизводителите в София, премиерът каза, че има нотификация за държавната помощ и ваучерите се печат. Да, нотификация има, но няма закон, каза Радослав Христов.

Преди 5 години имаше закон, но нямаше нотификация, но в крайна сметка тогавашните управляващи го направиха за 2 седмици и държавната помощ беше приложена. Сега нека земеделският, финансовият министър и премиерът да спазят договорката, настоя Христов.

За трета година сме лъгани за безакцизното гориво, България е единствената от европейските страни, където не се прилага тази помощ, каза Христов.

Той отбеляза, че тази година ситуацията за зърнопроизводителите е тежка и прогнозата е за по-малко производство на пшеница с около 20%. Причината е заради измръзването през зимата и сушата през есента.

При рапицата от 2 млн. декара площи, ще има 1 млн. пропаднали площи и затова той призова да се активира процедурата за пропаднали площи и да се ползва европейският регламент. Увеличени са и цените на горивата, и торовете, които формират около 25-30% от себестойността на продукцията, алармира зам. председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В резултата на тази ситуация се очаква поскъпване на хляба, алармираха вече производители.

 

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички