Земеделците получиха данъчна отстъпка до 2014


Земеделците получиха данъчна отстъпка до 2014
Снимка:

703

До края на 2014 г. растениевъдите и животновъдите могат да плащат до 60% от данъка върху спечеленото от реколтата си, а останалото се поема от държавата. Това бе съобщено от Държавен фонд „Земеделие” за Farmer.bg, предаде StandartNews. Отстъпката от корпоративния данък се прилага от началото на 2011 г., като основната цел е земеделските производители да бъдат стимулирани да инвестират в нова техника.

Европейският съюз прилага тази помощ отдавна, пише електронното издание. През юни 2012 г. Брюксел одобри продължаването на помощта до декември 2014 г.

Данъчно задължените лица, регистрирани като земеделски производители, могат да избират дали да се възползват от предоставеното данъчно облекчение, като не е необходимо да кандидатстват за това пред приходната администрация.

Лицата упражняват правото си на избор с попълването на годишната данъчна декларация по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) за съответната година. Тази декларация се подава до 31 март на следващата година.

При условие, че лицата са заявили желанието си да се възползват от данъчното облекчение, за тях е налице възможност да преотстъпят, т.е. да не внасят ефективно в републиканския бюджет корпоративния данък в размер до 60% от данъчната им печалба за дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция

Размерът на преотстъпения данък се определя от самите данъчно задължени лица като той зависи не само от данъчната печалба, но и от финансовите им възможности за собствено участие.

При условие, че лицето е реализирало висока данъчна печалба, но размерът на планираната инвестиция е по-нисък, за лицата съществува възможност да преотстъпят по-нисък размер на корпоративния данък от 60%, например 10% или повече.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички