Земеделският министър: Искам пълна проверка на продуктите, влизащи в България


Земеделският министър: Искам пълна проверка на продуктите, влизащи в България
Снимка:

8782

Ще предложа на премиера Орешарски и на Министерския съвет да се създадат мобилни групи за пълна финансова и фитосанитарна проверка на зеленчуците и плодовете, които влизат в страната и които се реализират на българския пазар. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от БГНЕС.

Мобилните групи трябва да започнат още утре работа, като проверки ще има, както по граничните пунктове, така и в борсите, тържищата и пазарите. Очаква се проверки да има както през юли, така и през август и септември.

В тях ще вземат участие и представители на сдруженията и обединенията на зеленчукопроизводителите. Истинската проверка ще бъде на борсата и тържищата, тъй като там се продава продукцията, коментира министърът на земеделието. Греков призна, че пазарите ще се засегнат, и нашите производители. На пазарите, борсите и тържищата се надяваме да излязат наяве тези, които внасят незаконно земеделска продукция, уточни министърът.

България е зеленчукопроизводителна страна и трябва да има ясна перспектива за това, подчерта министърът. Много малко са направените инвестиции в зеленчукопроизводството в последните години, коментира той. Министърът на земеделието и храните призна, че иска на българския пазар да има повече свежа родна продукция. В момента се изнася първокачествена диня за Гърция. Когато продукцията е качествена тя може да намери пазар и навън, каза още Греков днес.

Той обмисля създаването на звено в министерството, което да отговаря за маркетинга на продукцията на зеленчукопроизводителите. Министърът призна, че все още не са ясни конкретните ресори на заместник-министрите на земеделието и храните, тъй като заповедите за назначаването им са издадени тази сутрин. Освен Бюрхан Абазов, земеделският министър Димитър Греков ще има още двама заместници. Народният представител Явор Гечев ще напусне парламента, за да стане заместник-министър, а третият заместник на Греков ще бъде Валентина Маринова. Тя е досегашен главен секретар на Изпълнителната агенция по горите.

Вчера министър Греков е направил проверка на зеленчуковата продукция, която преминава през граничните пунктове "Капитан Петко Войвода" и "Капитан Андреево". На Капитан Андреево са установени няколко ТИР-а с продукция, като едва около 10% от минаващите през пункта зеленчуци са били предназначени за България. След двете изненадващи проверки на двата пункта е намалял притокът на превозни средства, пренасящи плодове и зеленчуци.

Министърът коментира днес факта, че през гранично-пропускателните пунктове с Гърция се използват за вкарване на продукция от трети страни през вътрешните граници на ЕС. На практика по този начин земеделската продукция от Македония се вкарва в Гърция и от там влиза в България на по-ниски цени.

Представители на зеленчукопроизводителите от Югозападна България се оплакаха днес, че им се налага да изхвърлят собствената си качествена продукция заради нерегламентиран внос или заради внос на нискокачествена продукция. Те настояват за ясна политика в сектора, нормални субсидии за зеленчукопроизводителите в страната, за да могат да са конкурентоспособни на страните, които са ни съседи, но не са членки на ЕС.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички