Зърнената реколта пострада от дъжда, печалбите падат


Зърнената реколта пострада от дъжда, печалбите падат
Снимка:

506

Обилните валежи през последната седмица попариха надеждите на производителите на пшеници за рекордни добиви с високо качество и големи печалби, предаде КРОСС. "Пороите през последните седмици не позволяват да приберем реколтата и зърното започва да загнива по нивите. Това е вторият удар по реколтата, след като първият беше нанесен през месец май от безпрецедентната суша", разказа Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

От асоциацията очакват реколтата от зърно да е с 10% по-слаба от миналогодишната. При положение, че цената вече е паднала с 30 на сто, вече сме с 40% назад, коментира Христов. Според шефът на НАЗ Ангел Вукодинов обаче данните на националната статистика сочат, че цените на входа на земеделското производство са се повишили с 23%. "Така балонът, който се раздуваше за свръхпечалби в сектора, ще се спука", прогнозира той. Според него е възможно това да доведе до отлив на желаещи да ползват нивите и със сигурност ще се отрази на нивата на рентите и цената на земеделската земя. Причината е, че скъпо може да се плаща за нещо, което носи печалба, а в момента нивите носят само загуби.

Себестойността на килограм пшеница е 35-36 ст., а в момента търговците предлагат 30 ст. По същото време миналата година цената, на която се изкупуваше зърното, беше 42 ст., допълни Радослав Христов. Според него тази ситуация ще постави много зърнопроизводители в тежко положение. "В тази тежка ситуация държавата би трябвало да преосмисли отново отношението си към бранша и да реши дали и зърнопроизводството трябва да бъде вкарано в графата на губещите или наваксващи браншове с остаряваща техника, както са всички останали сектори", коментира Христов.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички