Зърнопроизводители се съмняват за картел при цената на слънчогледа


Зърнопроизводители се съмняват за картел при цената на слънчогледа
Снимка:

655

Асоциацията на зърнопроизводителите има съмнения за съществуването на картелно споразумение, което определя ниските изкъпни цени на слънчогледа в България, предаде КРОСС. Въпреки ниските цени на слънчогледа, все още никой не се ангажира с прогноза за поевтиняване на олиото, съобщи председателят на браншовата организация Ангел Вукодинов.

Той призна, че заради добрата реколта цените на слънчогледа бележат спад в целия свят. „В България са още по-ниски цените и даже се съмняваме дали няма някакви опити за картел, защото цени от порядъка на 460-70 лева за тон са далеч под себестойността, при положение, че миналата година изкупната цена на слънчогледа беше от порядъка на 900-920 лева в началото на кампанията”, коментира Вукодинов пред БНР.

Въпреки резкия спад в цените преработвателите не са готови да прогнозират спад в цената на олиото. Отричат и подозренията за картел.

"Картел не може да има, ако цените на външния пазар са по-високи, нашите производители биха могли да продават стоката си за експорт. По-голямото количество слънчоглед се изнася, така че тук не може да се говори, че преработвателите определят цените на слънчогледа", заяви председателят на Сдружението на производители на растителни масла Яни Янев.

  • Етикети:

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички