БФБ завърши седмицата на положителна територия


БФБ завърши седмицата на положителна територия
Снимка: Thinkstock

2533

Търговията на Българската фондова борса днес отново бе в доста скромни размери и достигна общ оборот от едва 566 хил. лева. Все пак последната сесия за тази седмица завърши на положителна територия и за четирите основни индекса, като SOFIX приключва с ръст от 0.23% на ниво от 497.33 пункта.

Повече от половината от днешния оборот бе формирана по позицията на инвеститора в земеделска земя „Адванс Терафонд” АДСИЦ, чиято пазарна оценка се покачва минимално до ниво от 2.43 лева за една акция.

Сред останалите дружества „Трейс груп холд” АД записва ръст от 2.97%, а „Централна кооперативна банка” АД и „Софарма Трейдинг” АД поскъпват съответно с 1.6% и 0.75%. На отрицателна територия завършва Индустриален Капитал Холдинг, които отстъпва с 5.11%.

В сегмента за компенсаторни инструменти се търгуваха само боновете за земеделска земя, които завършиха на цена от 50.3 стотинки за лев номинал.

Европейските фондови пазари запазиха възходящата си инерция от вчерашното решение на Европейската централна банка да започне програма за изкупуване на облигации от март и днес са на път да завършат за седма поредна сесия с повишение близо до нов 7-годишен връх.

19.01-23.01.2015 г.

Представянето на Българска фондова борса остава доста колебливо на фона на поредицата от силни резултати на световните капиталови пазари. Нерешителността на родните инвеститори, дори и при възходящото движение на европейските пазари, се дължи на добре познатите ни вътрешни фактори. Ключовият въпрос за по-нататъшното развитие остава пенсионната реформа и как тя ще се отрази на средствата в пенсионните фондове, а за момента търговската активност ще остане слаба, а движенията в малки граници. Значително се чувства и липсата на интерес от страна на чуждестранните инвеститори към родния капиталов пазар, който вече значително изостана от международните при възстановяването си от световната финансова криза.

В хода на настоящата седмица Българска народна банка ще публикува паричната и лихвената статистика за месец декември на миналата година, както и брутния външен дълг за ноември. Националният статистически институт ще ни предостави цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността, както и наблюдение на бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията и услугите. Освен това ще видим и данни за производството и доставките на енергийни продукти за ноември, както и пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през декември.

Мерките взети от Европейската централна банка миналата седмица значително подобриха настроенията не само на европейските, но и на азиатските и американските фондови пазари. Ако излизащите в близко бъдеще макроикономическите резултати не се окажат разочароващи можем да видим и върхови равнища при някои от основните индекси.

www.bulltrend-bg.com

 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички