БФБ завърши седмицата при ниска инвестиционна активност


БФБ завърши седмицата при ниска инвестиционна активност
Снимка: iStock/Guliver

3696

Българска фондова борса (БФБ) завършва седмицата при ниска инвестиционна активност и доста по-скромни понижения в рамките на половин процент. По-голямата част от оборота за деня, който достигна 1,4 млн. лева, бе формирана от няколко пакетни прехвърляния с книжата на „Експат Имоти” АДСИЦ на обща стойност от 1.2 млн. лева.

Сред останалите търгувани емисии днес ръст от 4.54% записват акциите на „Юрий Гагарин” АД, а спад от 2.76% регистрира най-големия публичен холдинг у нас „Химимпорт” АД.

В сегмента за компенсаторни инструменти компенсаторните записи продължават да се търгуват на цена от 39 стотинки за лев номинал.

Същевременно последният ден от работната седмица на световните фондови пазари беше оцветен в червено. Продължаващият спад на цената на петрола до ново 12-годишно дъно добави допълнителен натиск върху цените на акциите, след като китайският пазар и днес продължи падането си.

Най-големите европейски борси регистрират понижения между 2% и 3% малко преди края на търговията, а подобни спадове отчитат и американските пазари при старта на търговията на Уолстрийт.

От началото на годината търговията на Българска фондова борса се движи в тесни граници, записвайки слаби и разнопосочни изменения. Борсовите обеми като цяло също остават на познатите ни от миналата година ниски нива като по-сериозни суми наблюдаваме само благодарение на някои пакетни прехвърляния по отделни позиции.

Негативните настроения на световните пазари през тази година, които тръгнаха от Китай, допълнително понижават ентусиазма на родния капиталов пазар, което като цяло предвещава поредната не особено вълнуваща седмица на Българска фондова борса.

В следващите дни от Българска народна банка (БНБ) ще получим статистика за платежния баланс и потока от преки инвестиции за месец ноември, както и данни за външната търговия на страната за октомври.

За международните фондови пазари първите две седмици от годината бяха изпълнени с повече от очакваните негативни емоции. Спадовете на китайската борса продължиха, въпреки мерките взети от Китайската централна банка, а допълнителен натиск върху акциите в момента оказва и сривът на цената на петрола, който през миналата седмица падна до 12–годишно дъно под 30 долара за барел.

В понеделник ще станат ясни данните за брутния вътрешен продукт на Китай за последното тримесечие на 2015 година, които ще дадат допълнителна информация за състоянието на китайската икономика, а в четвъртък можем да очакваме пресконференцията и лихвения процент на Европейската централна банка, която в края на миналата година удължи програмата си за изкупуване на активи.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички