10 най-ексцентрични милионери и милиардери в света


10 най-ексцентрични милионери и милиардери в света
Снимка:

4901

За някои е достатъчно да изкарват толкова пари, колкото им стигат да покриват ежедневните си нужди. Други си мечтаят да ударят джакпота и да седят по цял ден край басейна с коктейл в ръка, откъдето да хвърлят по едно око на ново си Ферари. Оказва се обаче, че когато човек има парите да си позволи гореописаната мечта, това вече съвсем не му е достатъчно. Богаташите често се чудят какво да правят с времето и парите си, в резултат на което ги влагат в какви ли не щуротии. Ето кои са някои от най-ексцентричните милионери и милиардери в света.

10. Джоселин Вилденщайн. Тази дама, която пртежава над 3 млрд. долара, е ходеща реклама на пластичната хирургия. За съжаление обаче не много добра – Джоселин има десетки операции, които са я превърнали почти в гротеска. Състоянието си получава при развода с милиардера Алек Вилденщайн, а съдията по делото постановява изрично, че тя не може да използва издръжката си (от 100 млн. годишно) за още пластични корекции.

9. Робърт Кларк Греъм. Оптометрист, който натрупва богатството си от своите изобретения.  През 1980 г. решава да отвори банка за сперма, в която да складира генетичен материал на Нобелови лауреати с цел създаване на суперраса. Тъй като нямало много желаещи за донори сред лауреатите, а и повечето били на възраст и не се знаело колко качествена ще е спермата, той решил да разшири критериите. Донорите трябвало да имат висок коефициент на интелигентност, да имат семейства, а по-късно той решил да приема и спортисти. През 1983 г. Греъм се похвалил, че пази генетичния материал на трима Нобелови лауреати. Банката за сперма затваря през 1999 г. след смъртта на основателя си. От нея са направени 229 бебета (макар нито едно да не е от материал на тримата Нобелови лауреати).

8. Марк Зукърбърг. За човек, превърнал се в милиардер преди 25-ата си година, създателят на Фейсбук прави впечатление на сравнително нормален. До 2011 г., когато обявява, че вече ще яде само месо, което е „убил” сам. През май същата година пише в социалната мрежа: „Убих едно прасе и една коза”. От 2012 г. обаче младият богаташ твърди, че се е върнал към купуването на месо от супермаркета.

7. Джеф Безос. Изпълнителният директор на Amazon притежава над 20 млрд. долара. Известен е с инвестирането в странни научни проекти. Пример е Clock of the Long Now – часовник, конструиран така, че да върви 10 000 години. Безос е вложил 42 млн. долара в развитието на това начинание.

6. Кайетана Фитц-Джеймс Стюърд. Осемнадесетата херцогиня на Алба е друга пристрастена към пластичната хирургия дама. В резултат на операциите обаче тя е почти обезобразена. На 85 години аристократката реши да се омъжи за 61-годишния си приятел Алфонсо Диес Карабантес. За да докаже, че любовта им не е свързана с парите, херцогинята раздаде цялото си богатство от 5 млрд. долара на шестте си деца.

5. Хауърд Хюс. Ексцентричен богаташ е само едно от определенията за Хюс. Холивудска легенда, пионер в авиацията, дизайнер и пилот са част от останалите. Хюс преживява тежка катастрофа със свой експериментален самолет, стресът от която преживява по странен начин – прекарва месеци в тъмна стая без да се къпе, ходейки по малка нужда в бутилки и ядяйки само шоколад, пилешко и мляко. Има фобия от мръсотия, но въпреки това умира в толкова ужасно състояние, че са нужни отпечатъци от пръстите му, за да се идентифицира трупът.

4. Петер Тиел. Съосновател на PayPal и инвеститор във Facebook, Тиел сякаш е машина за пари. Истинската му страст обаче е филантропията – чрез фондацията си той влага хиляди долари в революционни технологии. Сред нещата, в които е инвестирал са: създаване на изкуствен интелект, проучвания как човек може да стане безсмъртен, проекти за построяване на носещи се по водата градове.

3. Робърт Дърст. Живото доказателство, че когато имаш пари, дори убийство може да ти се размине. Син на магнат на недвижими имоти, Робърт е заподозрян в убийството на съпругата си, нейна приятелка и свой възрастен съсед. Дърст е и изявен травестит, който е правил опити за кражби въпреки огромното състояние, което притежава. Оправдан е за убийствата (макар всички улики да сочат към него) и сега живее в Ню Йорк, където уплашените му съседи вероятно го държат под око.

2. Ингвар Кампард. Основателят на IKEA, който наскоро се пенсонира, е известен със скромността си. Той кара двадесет годишно волво, рециклира торбичките за чай, а мебелите в дома му са сред най-обикновените на популярната верига. Като млад обаче Кампард е бил част от фашистко движение, вилняло из Европа в началото на 40-те. Истинската загадка е на колко всъщност се равнява богатството на шведа, тъй като голяма част от IKEA не е негова по документи.

1. Клайв Палмър (на снимката). Австралийски бизнесмен с множество ексцентрични прояви. Преди време обвини организацията „Грийнпийс”, че иска да разруши въглищната индустрия в родината му. Инвестирал е в опити за клониране на динозаври, които са завършили с провал. След това Палмър купува 100 фигури на динозаври, задвижвани с аниматроника, и ги прави атракция за гостите на голф курорта си. Последната му прищявка бе да построи точна реплика на кораба „Титаник”, който да се ползва за круизи. Очаква се проектът да бъде завършен през 2016 г., като пътуващите ще спазват правилата от едно време – ще бъдат разделяни на класи, няма да се допускат модерни технологии на борда и т.н.

Източник: www.listverse.com

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички