10 навика на финансово стабилните хора


10 навика на финансово стабилните хора
Снимка: iStock/Guliver

7338

За да запазите финансовия си живот стабилен, се изискват дисциплина и добри навици. Трябва да се научите да управлявате добре парите си, за да не изпаднете в ситуация на недоимък. Изданието Lifehack дава примери за навиците на финансово отговорните хора, които всеки от нас трябва да възпита у себе си.

Не харчат импулсивно. Спонтанното харчене е проблем за мнозина. Финансово стабилните хора обаче умеят да си налагат самоконтрол.

Пестят. Обикновено си определят процент, който да спестяват всеки месец, без това да натоварва много бюджета им.

Записват си разходите. Това им помага да ги следят по-добре и да преценяват от кои биха могли да се лишат.

Инвестират. Дори пенсионирането да не е близо, пак е хубаво да се мисли навреме за бъдещето.

Стараят се да покрият бързо дълговете си. Ако изобщо имат такива. В повечето случаи просто се опитват да направят така, че да не им се налага да взимат заеми.

Съставят си бюджет. Финансово стабилните хора разбират, че ежемесечният план е изключително важен. Чрез него определят точно колко пари и точно за какво ще отидат и ограничават риска от необмислени покупки.

Винаги плащат сметките си навреме. Дори да им се налага да се лишат от някаква лична придобивка за целта, това им помага да не задлъжняват.

Отказали са се от лошите навици. Изисква се голяма дисциплина, но помислете си само колко пари ще спестите, ако например спрете да пушите.

Планират и удоволствията си. Всеки иска да се награди с нещо за усиления си труд. Ако обаче държим да управляваме както трябва парите си, е добре дори в петък вечер да излизаме с ясен план точно колко ще похарчим.

Грижат се за здравето си. Финансово стабилните хора имат силно развито чувство за отговорност и знаят, че най-важно е здравето. Без него не може да се постигне нищо друго в живота, да не говорим за изключително скъпите лечения и лекарства. Затова и тези хора насочват голяма част от парите си към това да се поддържат в добра форма и да се хранят здравословно.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички