10 причини да напуснете работа още тази година


10 причини да напуснете работа още тази година
Снимка:

700

Ако се чудите дали е време да смените работата си и така и не можете да се решите, може би ще намерите за полезни коментарите на Джеймс Алтучер, управляващ партньор във Formula Capital, цитирани от Business Insider. Алтучер предлага списък от 10 причини, заради които си струва да представите пред шефа оставката си – и то още тази година.

1. Средната класа е мъртва

Един поглед към офисите в метрополиса е достатъчен – цели етажи стоят тъмни. Традиционният служител е мъртъв. Днес почти всички работят като външни сътрудници, или просто функциите им са иззети от технологиите.

Но това не е непременно лоша новина – мнозина намират, че след като не са закотвени зад бюрото, всъщност изкарват повече, а и разполагат с предимството на гъвкавия график.

2. Вече си заменен

Вече си заменен, така или иначе. Аутсорсингът и технологиите прекрояват света – много позиции, които същестуваха преди 20 години, вече не са нужни. Кризата даде добро оправдание на корпорациите да съкратят хората, които вече не им трябваха.

Е, кризата уж мина, но никой не се нахвърля да наема кадри. Ясно е, че кризата не бе толкова причина, колкото оправдание да покажат на мнозина вратата. Роботите са новата средна класа.

3. Корпорациите не те харесват

Главният редактор на водеща новинарска агенция се оплаква, че най-добрите му журналисти искат увеличение на заплатите, когато видят, че статиите им се цитират и четат масово в интернет. „Аз искам новини – а не индивидуални звезди”, твърди той.

С други думи, основната идея е да се орежат амбициите на най-талантливите и старателни служители. Корпорациите не искат да успеете – те искат да си стоите в дупката, и да ви хвърлят по нещо за ядене от време на време, предупреждава Джеймс Алтучер.

4. Парите не носят щастие

Изследвания потвърждават това – от един определен момент нататък, всяко следващо повишение на заплатата ви носи по-скоро стрес, отколкото удовлетворение. Защото горчивата истина е, че колкото повече изкарваме, толкова повече харчим – и то за неща, от които нямаме реална нужда. Дали на света има човек, който всъщност е спестил всички получавани премии?

Така че фактът е – по-голямата заплата няма да ви донесе така мечтаните дни и нощи без финансови проблеми.

5. Зависите от други

Помислете си колко много хора могат да решат съдбата ви с един замах – шефът, опърничав клиент, нелоялен партньор. Налага ви се да сте учтив дори с грубияните, за да оцелеете. Изходът е: диферсификация. Ако работите като външен консултант, получавате средствата си от различни източници, и не ви се налага да се съобразявате с ничии капризи.

6. Дали работата ви задоволява нуждите ви?

И не само финансовите – а също емоционалните, умствените, и дори духовните? Не забравяйте, че винаги трябва да ви остане малко време за вашето хоби, приятели, семейство. Не сте създаден, за да стоите зад клавиатурата, или да държите слушалката на телефона, слушайки излиянията на хора, които не харесвате. Помнете - животът е кратък.

7. Не разчитайте на пенсията

Не се надявайте, че настоящата ви работа ще ви осигури безоблачни и спокойни старини. Така или иначе, инфлацията ще изяде пенсионните ви спестявания. Единственият начин да постигнете златна трета възраст, е да натрупате свой собствен капитал.

8. Извинения

„Да, но вече е твърде късно за това”, „Първо да израснат децата”, „Просто не ме бива за предприемач”... Това са обичайните извинения.

Е, кой съм аз, че да споря? Ако някой държи да си остане зад решетките, макар че ключът от клетката е в ръцете му, това си е негов избор.

9. Няма нищо лошо да започнете с малки крачки

Никой не казва да представите оставката си веднага. Проучете възможностите. Пробвайте идеите си. Но поне започнете отнякъде.

10. Никога няма да забогатеете в офиса

Нито духовно, нито материално. Сега не можете да го разберете – как да видиш красотата на градината от затвора? Но помнете - успехът идва само тогава, когато сте подобрили значително живота на хората около вас – на приятелите, семейството, клиентите, бизнес партньорите.

Ана

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички