10 съвета как да пестим енергия


10 съвета как да пестим енергия
Снимка:

1275

Производителят на персонални компютри и лаптопи Lenovo дава 10 идеи как да пестим електричество, когато използваме компютрите си.

Настройте яркостта на монитора си

Колкото по-силна е яркостта на монитора, толкова повече енергия изразходва той. Можете да намалите яркостта на монитора си, когато работите в тъмна стая, тъй като в такава обстановка очите ви са по-чувствителни към светлина. С по-тъмен дисплей очите ви ще са по-отпочинали.

Изключете скрийнсейвъра си

Скрийнсейвърите не спестяват енергия. Всъщност, някои скрийнсейвъри, които са богати на графични елементи, карат компютъра да изразходва двойно повече енергия и му пречат да премине в режим на заспиване. Според Агенцията по опазване на околната среда (EPA), изключвайки скрийнсейвъра си може да спестите между 37 и 113 лева годишно от разходи за електроенергия.

Използвайте LCD монитор

Liquid Crystal Display (LCD) мониторите изразходват средно с 50-70% по-малко енергия от обикновените Cathode Ray Tube (CRT) монитори. За 8-часов работен ден с LCD монитор пестим енергия от порядъка на 100 киловата годишно.

Преминете към режим на икономия на енергия

Настройте монитора си да преминава към режим за икономия на енергия всеки път, когато не е бил активен за 20 минути. Настройте хард диска си да се изключва след

30 минути липса на активност от ваша страна. Може да промените настройките от иконата "Опции за енергия", която се намира в Контролния панел. Така ще намалите количеството енергия, което вашият компютър изразходва, докато не го използвате.

Изключвайте компютъра си

Изключвайте компютъра си, ако няма да го ползвате за повече от два часа. Дори да не го ползвате, компютърът ви ще продължава да хаби средно по около 100 вата енергия. Може да го слагате и в режим на изчакване. Въпреки разпространеното схващане, ежедневното изключване и включване на компютъра ви е добър навик за правилна поддръжка.

Изваждайте кабелите от контакта

Средно 40 процента от електроенергията, използвана от домашни електроуреди, продължава да се изразходва дори когато уредите са изключени. Това са 10 процента от общото потребление на енергия на домакинството. Като изваждате кабелите на уредите от контактите, може да намалите сметката си електричество и да помогнете на околната среда. По-лесна опция е да свържете няколко уреда към разклонител, като изключвате само него.

Изключвайте зарядните устройства

Изключвайте зарядните устройства за лаптоп, таблет или мобилен телефон, когато сте заредили уредите. Ако оставите зарядното в контакта, то ще продължи да изразходва почти толкова енергия, колкото изразходва, докато зареждате устройствата си и за една година ще генерира около 35-70 кг. въглероден диоксид за една година.

Почистете операционната система на компютъра си

Това ще намали неизползваното натоварване, защото програмите ще използват повече енергия. За да проверите натоварването, отворете функцията Task Manager, като натиснете Ctrl-Alt-Del.

Рециклирайте стари PC-та и периферия

В процеса на рециклиране, опасните метални и пластмасови частици се премахват, за да се превърнат в нови продукти.

Купувайте зелено

Когато купувате персонален компютър, търсете маркировката на ENERGY STAR®, за да идентифицирате енергийно ефективната техника. Компютрите с ENERGY STAR® влизат в режим на заспиване, който изразходва по-малко от 15 вата енергия, което е с около 70 процента по-малко електричество, отколкото ползва компютър без характеристики за управление на енергията.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички