11 изненадващи фактора, които влияят на това дали ще ви наемат на работа


11 изненадващи фактора, които влияят на това дали ще ви наемат на работа
Снимка: iStock/Guliver

3524

В едно интервю за работа има много компоненти. Първо са очевидните неща - достатъчно квалифицирани ли сте, държите ли се любезно, проучили ли сте предварително компанията. Някои фактори, които повлияват на финалното назначение, обаче могат да ви изненадат. Например:

1. Часът на интервюто за работа

Най-добре е то да е около 10:30 сутринта. Ако е по-рано, интервюиращите сигурно все още няма да са влезли напълно в ритъм, ако пък е в края на работния ден ще са изморени и разсеяни и няма да ви обърнат достатъчно внимание.

2. Времето в деня на интервюто

В дъждовни дни настроението на хората често е по-мрачно, което може да окаже влияние на оценката им за вас. За съжаление обаче това не е нещо, което можете да контролирате.

3. Кога пристигате

Да, задължително трябва да сте навреме за събеседването и дори малко по-рано. Но ако отидете много по-рано, всъщност ще влошите шансовете си, защото ще изглеждате твърде отчаяни и напрегнати.

4. Дали прекият ви конкурент има интервю в същия ден

Интервюиращите са по-склонни да ви сравняват с хората, които са минали в същия ден като вас, отколкото с тези в предния или следващия.

5. Какво правите, докато чакате във фоайето

Не би се приело добре, ако отегчено цъкате на телефона си или пиете кафе. Не знаете в кой момент ще се появи мениджърът, затова трябва да сте готови веднага да станете и да се здрависате. Най-подходящо е да размените няколко думи с рецепциониста, да разгледате бележки в тефтера си или някакви рекламни материали на фирмата, ако има такива в лобито.

6. Как се отнасяте с обслужващия персонал

Грубото или пренебрежително отношение към портиери, секретарки, рецепционисти и т.н бързо ще стигне до шефовете, затова бъдете учтиви с всички.

7. Дали приемате предложеното ви кафе

Сигурно ще ви предложат от любезност, но откажете. В действителност интервюиращият не иска да губи време с правенето на кафе за вас.

8. Цветът на дрехите ви

Според проучване по темата на интервю за работа е най-добре да сте облечени в черно или синьо, а цветът, който изобщо не се препоръчва, е оранжевото - създава впечатление за несериозност.

9. Дали често поглеждате телефона или часовника си

Това ви прави да изглеждате нетърпеливи да си тръгнете, което със сигурност няма да се хареса на мениджърите.

10. Усмихвате ли се прекалено често

Разбира се, че е хубаво да се усмихвате и да демонстрирате приятелско отношение, но ако през цялото време имате залепена широка усмивка на лицето, ще изглеждате изкуствено и нелепо.

11. Имате ли татуировки или пиърсинги

Изследване сочи, че 76% от началниците биха се замислили сериозно, преди да наемат човек с много татуировки или обеци. Затова, ако имате такива, опитайте се да ги прикриете.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички