12 признака, че прекалявате с работата


12 признака, че прекалявате с работата
Снимка:

774

Няма нищо лошо в това да си съвестен служител. Когато обаче прекарваш почти цялото си време в офиса и непрекъснато си под стрес, вредиш не само на себе си и на кариерата си, но и на компанията. Без рационална почивка ефективността на труда рязко спада, а опасността от грешки нараства, предупреждават психолози.

Кои са 12-те признака, които ни подсказват, че е време да се замислим сериозно за баланса между работа и развлечения, разкрива изданието Business Insider.

Не можете да се концентрирате

Хроничната психична и физическа преумора водят до редица когнитивни проблеми, сред които затруднения в концентрацията и нарушения на паметта. Ако ви е все по-трудно да задръжате вниманието си, ако непрекъснато забравяте факти или задачи, това е сериозен симптом, който може да доведе и до по-тежки заболявания.

Винаги сте зает

Имате ли чувството, че колкото повече работите, толкова повече работа ви остава? Това също е признак, че сте нарушили баланса в живота си. Според психолози именно най-амбициозните са тези, които са готови да жертват здравето и личните си връзки, за да напреднат в кариерата. Често обаче усилията им водят до противоположния резултат.

Чувствате се виновен

И тъй като непрекъснато работите, а задачите не свършват, и тъй като ви става все по-трудно да се концентрирате, започвате да изпитвате вина. В резултат се нагърбвате с още повече задължения и само задълбочавате проблема.

Непрекъснато сте уморен

Очаквате, че ще се събудите освежен след осем часа сън, но това не се случва. Уморен сте, физически, емоционално и психически, още от момента, в който отворите очи. С течение на времето това състояние се задълбочава и може да доведе до храносмилателни и сърдечни заболявания, депресия и наднормено тегло.

Често мените настроението си

Емоционалното изтощение подронва самочувствието ви. Страните от околните и оставяте мрачните мисли да ви завладеят.

Изолирате се

Тъй като сте вечно недоволен от себе си, а и започвате да допускате грешки, чувството за вина и срам се разгаря. Изолирате се от близки и колеги, а с течение на времето губите интерес към каквото и да било.

Ставате циничен

И нищо чудно – това е просто защита, тъй като се чувствате уязвим и неадекватен. Смятате, че нищо не се развива по план и песимизмът ви постепенно става хроничен и достига до цинизъм.

Симулирате, че сте болен...

Просто нямате желание или сили да изтърпите още един работен ден.

... и наистина се разболявате по-често

Хроничният стрес подкопава имунната ви система и ставате по-уязвим на зарази – грип, настинка, инфекции.

Проблеми със съня

Въпреки че сте изтощен, не можете да заспите. А когато това най-сетне се случи, сънят ви е накъсан, будите се често. Инсомнията е сериозно заболяване, което може да провокира и други медицински проблеми.

Пиете повече от обикновено

Надявате се, че една чашка в повече ще разреши всичките ви проблеми – ще укроти стреса и ще ви помогне да заспите. Внимавайте обаче – това лекарство може лесно да се превърне в отрова.

Нямате личен живот

Дори и през уикенда или почивката, въобще - във всяка свободна секунда, мислите само за работа. Това, разбира се, ви прави доста скучен за околните. А вие сте прекалено емоционално изтощен, за да сте готови да изслушате техните проблеми или да споделите интересите им. Постепенно ставате самотник.

Ако разпознавате собствения си портрет в горните 12 точки, е време да се замислите сериозно как да дадете на тялото и ума си време да се съвземат. В идеалния случай заминете за година на Карибите. Ако не можете да си го позволите - консултирайте се с психолог.

Анна Уолф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички