195 млрд. долара ще прелетят утре край Земята


195 млрд. долара ще прелетят утре край Земята
Снимка:

548

Стойността на астероида 2012 DA14, който ще прелети край Земята през нощта на 15-ти срещу 16-ти февруари, разминавайки се с нас с 27,000 км., е не по-малко от 195 млрд. долара, изчисляват анализатори на Deep Space Industries.

Според експертите ако 5% от общата маса на астероида се окаже достъпна за добив вода, в този случай, при преработката на течността в ракетно гориво може да бъдат изкарани 65 млрд. долара.

В допълнение, ако още 10% от състава се окажат леснодостъпни метали, като желязо, никел и други, суровините може да се използват за строителен материал в Космоса, от което ще се спечелят още 130 млрд. долара.

Разбира се, оценките на Deep Space Industries са приблизителни и се основават най-вече на теоретични хипотези. Освен това, те включват само евентуално усвояване на ресурсите в Космоса, а не опити за доставки към земята.

Темата за промишленото усвояване на астроидите навлезе в общественото пространство още от април миналата година, когато знаменитият интернет гигант Google в сътрудничество с Deep Space Industries обяви, че обмисля проекти в тази сфера. От Deep Space Industries се надяват да стартират проекта си за добив на полезни изкопаеми от астроиди още през 2015 г. Тогава се планира да бъдат изстреляни миниатюрни безпилотни космически апарати FireFly, чиято цел ще е да се изучат малките космически тела и да се определи пригодността им за промишлено усвояване.

По-късно, през 2016–2020 г., в проекта ще бъдат включени и по-масивни апарати DragonFly, които би трябвало да донесат проби за изследване, но не по-големи от 45 кг.

Въпреки оптимизма на Deep Space Industries, Google и други ентусиасти, които обръщат поглед към небето с надеждата да извлекат печалби, поставената цел е доста амбизиозна, а много въпроси остават без отговор – подчертават скептиците.

Една от ключовите трудности е как да се доставя добива на Земята. Проблемите не се дължат на липсата на парични ресурси или интересни идеи, а по-скоро на технологични спъкнки. Най-вероятно е да се окаже, че подобни проекти все още са невъзможни за изпълнение при настоящия етап на развитие на науката.

До момента космическите апарати, разработвани от частни компании, не могат сериозно да се кандидатират за ролята на машини за добив на полезни изкопаеми от астероидите.

Дали е възможно някой ден да се сбъдне идеята на писателя фантаст Артър Кларк за „космически асансьор”? Ако тя не стане факт, най-вероятно просто ще наблюдаваме пасивно как милиарди долари прелитат край нас – уж близко, в астрономически план, но всъщност напълно недостъпни.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички