3-те най-важни качества, за да ви наемат на работа в Amazon


3-те най-важни качества, за да ви наемат на работа в Amazon
Снимка: Getty Images

16955

С над 750 000 служители онлайн гигантът Amazon се превърна във втория най-голям работодател в САЩ и е сред 5-те най-желани за работа компании през 2019 г., според LinkedIn.

Неговият създател и ръководител Джеф Безос винаги е смятал, че наемането на подходящите хора е тайната, на която се дължи развитието на компанията му. Ето защо той винаги е отдавал дължимото на служителите си за растежа на технологичния гигант.

Но да започнете работа в Amazon далеч не е толкова лесно. Когато набира хора, милиардерът търси много специфични качества в бъдещите кандидати. Изненадващо за мнозина, той търси хора, които биха могли "да го обучават".

"Винаги съм мислил как да наема хора, които могат да ми бъдат ментори, хора, които да ме учат", признава Безос. Той съветва шефовете на компании да наемат хора, от които могат да научат нещо, а не само да изпълняват поставените задачи, пише CNBC.

Милиардерът търси служители, чиито качества съвпадат с 14-те принципа на лидерство на компанията, и които умеят често да вземат правилните решения. Той смята, че "добрите лидери много често са прави", а с опита все по-често вземат точните решения в различни ситуации.

Но как може да се прецени това качество? Според Безос мерилото е дали тези хора "слушат много" и дали притежават умението често да променят мнението си.

Шефът на Amazon търси хора, които "се стремят да опровергаят най-твърдите си убеждения, което е много нетипично за хората". Когато защитават дадена позиция или принцип, хората обикновено избират аргументи, които пасват на убежденията им и отхвърлят тези, които са в разрез с тях.

"Но понякога получавате нови данни и променяте мнението си. Или пък просто преразглеждате ситуацията и осъзнавате, че е по-сложна, отколкото първоначално сте мислили, и променяте мнението си", посочва Безос.

Милиардерът е споделял, че иска да наема хора с алтернативно мнение, или пък такива, които са с леко радикална и бунтарска нагласа. Освен всичко друго, такива хора има много малка вероятност да бъдат досадни. "Те не винаги са най-лесните хора, с които да постигнете разбирателство, но вие ги искате в организацията си", защото са иновативни и ще поставят под въпрос статуквото", категоричен е той.

За да намери служители с всички тези качества, Безос се води от 3 основни въпроса при интервю за работа, които разкрива пред акционерите на компанията преди повече от 20 години. "Ще се възхищавате ли на този човек?", "Ще повиши ли този човек средното ниво на ефективност на групата, към която се присъединява?", "В какъв аспект този човек може да бъде суперзвезда?" са трите най-важни критерия, по които милиардерът оценява бъдещите си подчинени.

Според него поставянето на висока летва при наемането на хора е било и ще бъде най-важният елемент от успеха на Amazon.com.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички