5 бизнес правила, които си струва да нарушим


5 бизнес правила, които си струва да нарушим
Снимка:

912

Човек не може да започне бизнес без преди това да е научил т.нар „ненарушими правила” на сферата, пише сайтът Under30CEO. Въпреки това обаче най-успелите хора на планетата са игнорирали широко приетите бизнес обичаи. Например Бил Гейтс. Той отдава успеха си на много четене, мислене, проучване и разпознаване на глупавите идеи, но никога не е давал определени правила за преуспяване. Доналд Тръмп пък, който също има постоянно присъствие в списъците на най-богатите хора, казва, че в живота няма правила и всичко е късмет. Ето ги и някои от популярните бизнес практики, които най-големите в света са решили да пренебрегнат.

Никога не започвайте бизнес с близък или приятел. Много от световните бизнес лидери са започнали пътя си именно в съвместни начинания с приятели. Това крие известни рискове за взаимоотношенията, но и се е доказало като доста успешен вариант. Пример са колегите от университета Таки Скуос, Джейми Браун и Джоузеф Браун. Когато завършват, решават да работят заедно. Няколко техни опита се провалят, междувременно живеят в една стая с минимум средства. Сега обаче притежават компанията Cellairis, която произвежда аксесоари за мобилни устройства и се оценява на 350 млн.долара.

Не започвайте бизнес преди вече да имате продукта. Историята показва, че двете могат да се развиват едновременно. Американецът Рони Джетмор например решава да основе застрахователна компания на 25-годишна възраст. Тогава няма готови продукти, оферти, пари и дори не знае много за застраховките. Но си казва, че няма какво да губи. Дванадесет години по-късно фирмата му Jetmore Insurance Group продължава да се уголемява и развива.

Трябва ви солиден бизнес план. Оказва се, че такъв може да се изгради и в движение. Одри Дароу не е имала нито план, нито опит, нито готови продукти, когато създава компанията си за органични храни Earth Science Organics. Била е просто 50-годишна домакиня, която се е борила с рака на гърдата и качествената храна й е помогнала за това. Към момента компанията й е номер едно в нишата си с 1 300 магазина и годишни продажби от над 1 млн.долара.

Отделете достатъчно пари за черни дни заради несериозните клиенти. Ако нямате средства, които да заделите, има и други начини за постигане на сиурност. Не позволявайте например на клиентите си да взимат неща/ползват услуги на кредит. Така направила Джулия Кол, собственичка на компанията за изграждане на детски площадки и спортни терени Perfect Rubber Mulch. Мярката й била необичайна за сферата, защото много от клиентите били свикнали да плащат разсрочено. Макар да загубила някои от тях, Кол не се отказала от политиката си и в следствие приходите на компанията й нараснали с 1 млн.долара.

Занимавайте се с нещо, което познавате. Съвсем не е задължително, стига да имате нюх. Ей Джей Кубани например има просто мъглява идея, когато стартира маркетинг компанията „ТелеБрандс”. Дързостта му обаче го прави милионер на възраст 26 години. В момента продукти на Кубани се продават в „Таргет”, „Уолмарт” и други известни вериги.

Има обаче и едно бизнес правило, което никога не бива да се нарушава – да се работи последователно и здраво. Всички тези успели хора не са си тръгвали от офиса в 5 следобед, а са давали всичко от себе си. Ако обаче се трудите много върху нещо, по което наистина сте запалени, няма как успехът да ви подмине, казват експертите.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички