5 съвета как да сме по-добри при воденето на преговори


5 съвета как да сме по-добри при воденето на преговори
Снимка: Thinkstock/Guliver

6000

Замисляли ли сте се, че използваме различни тактики за преговори в много сфери от живота си ежедневно. От разрешаване на конфликт в офиса, до договаряне на цената за кабелна, всичко е свързано с уменията ни да преговаряме. Целта на преговорите е да получим това, което искаме, без да пренебрегваме нуждите на другите хора, а това може да бъде истинско предизвикателство.

Ако искате да подобрите уменията си в тази сфера, вижте съветите на известния Ед Бродоу, който е посветил цяла книга на умението да водим преговори, публикувани в LIfehacker.

1. Съвет номер едно е: Слушайте. Слушането в наши дни е много подценявано качество. Бродоу обаче съветва да положим усилия да го подобрим, защото това ще ни донесе два основни позитива в преговорите. Първо, по този начин показваме на събеседника си, че ни интересува неговата гледна точка и така ще изградим по-голямо доверие. Втората положителна страна на слушането е, че ще се уверим дали наистина сме разбрали нещата правилно.

2. Търсете решение на проблема, от което ще спечелят и двете страни. В много от случаите сме толкова фокусирани върху това, което искаме да получим, че дори не се замисляме за човека отсреща. Истината е, че в повечето ситуации има решение, което да бъде в полза и на двете страни. Съветът на специалистите е винаги да търсим именно него, т.нар. „win-win” ситуация.

3. Търсете общото между вас и събеседника си. Друг ключов аспект в преговорите е да търсите приликите, а не разликите помежду си. Това ще улесни комуникацията от една страна, от друга страна ще увеличи шансовете за достигане до консенсус.

4. Направете контра-предложение или възражение. Един от начините да затворите успешно преговорите е да направите контра-предложение или да отправите възражение към предложението на събеседника си. Това е много често срещан похват при някои търговци. Например предлагат ви да си купите нещо по телефона, но вие казвате, че не можете да си го позволите в момента. Контра-предложението на търговците идва моментално и те ви предлагат покупка на разсрочено плащане.

5. Разширете кръгозора си. Когато преговаряме за нещо конкретно, толкова много се фокусираме върху едно единствено нещо, което сме решили, че искаме да постигне, че забравяме за всички останали възможности. Бродоу препоръчва да разширим кръгозора си, за да не пропуснем добра възможност за решаване на проблема.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички