6 морално изтощаващи фрази на шефа


6 морално изтощаващи фрази на шефа
Снимка: iStock/Guliver

4008

Някои фрази на шефа наистина трябва да са забранени за употреба на работното място, защото създават напрежение и ни изтощават морално. Понякога подобни изказвания ни карат да се питаме как този човек всъщност е стигнал толкова високо в йерархията с подобно отношение, пише Resourceful Manager. Ето някои от най-неприятните реплики на шефа, които е добре да бъдат изтрити от офис речника.

1. „Не ме интересува какво мислиш, искам работата свършена“. Първата ви мисъл, когато чуете тази реплика, може би ще е „Ето, това е човек, който знае как да прави нещата“. Да, но не съвсем. Единственото нещо, което ръководител с подобно отношение може да върши, е да наема хора поради непрекъснатия отлив на персонал. Мениджър, които публично заявява липсата на интерес към идеите на екипа си, рискува скоро да остане без такъв.

2. „Ако не искаш тази работа, ще намеря друг, които я иска“. Подобно изказване омаловажава стойността на служителя и подтекстът му гласи – „Ти си един от всички и си заменим“. Разбира се, всички работим, за да печелим пари. Но истинските лидери разбират, че заплащането е само малка част от елементите на пълноценните професионални отношения. Ако искат да привлекат и задържат истински талантливи хора в екипа си, мениджърите трябва да им позволяват да притежават работата си. С други думи, трябва да им дадат инструменти, напътствия, отговорности и отношение, което показва, че приносът им за компанията е важен и оценяван.

3. „Няма какво да направя по въпроса“. Тази фраза е същата като „Няма нищо, което да искам да направя по въпроса“, но казана завоалирано. Ако има проблем или запитване, умният шеф отговаря с „Как предлагаш да се справим с проблема?“, което активизира мисълта на служителя и го ангажира лично със ситуацията.

4. „Имам нужда от повече хора като мен“. Работата в екип от единомислещи и действащи хора невинаги е гаранция за успех. Истинският лидер знае, че креативността се ражда там, където има голямо разнообразие на мнения, гледни точки, идеи и т.н. Множество са примерите, които доказват това. Представете си един баскетболен отбор само с нападатели или училище, в което има само преподаватели по биология, или хор, в който има само тенори. Това не звучи като ефективен екип, нали?

5. „Не се чуваш какво говориш“. Подобна констатация не само звучи обидно, но и изсмуква живеца на служителите. Добрият мениджър не прави такива крайни заключения, а отделя време да обясни къде е проблемът и защо смята, че мисленето ви не в правилната насока.

6. „Това не го очаквах“. Такова изказване говори много лошо за шефа ви, защото показва, че той няма поглед върху цялостната картина и се е ангажирал само с микромениджмънт. Разбира се, винаги може да има изненади, но въпросът е колко често се сблъсквате с подобна реплика.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички