6 причини хората с ниски оценки да успяват в живота


6 причини хората с ниски оценки да успяват в живота
Снимка: iStock/Guliver

6874

Сигурно често сте го чували от родители и учители - ако имате високи оценки в училище и университета, ще си намерите по-добра работа и ще уредите живота си. В днешно време обаче действителността е друга, пише Lifehack. Никой няма да гледа оценките в дипломата, когато ви наема. Има и много примери за хора, които не са справяли добре в училище, но са постигнали завидни успехи. Ето кои са някои от причините за това.

1. Разбират какво искат по-рано от другите

Те не си губят времето с ненужни курсове. Например, ако искате да сте техник, няма нужда да пишете хиляди есета как сте прекарали лятната ваканция. Създателят на Apple Стив Джобс не беше завършил университет, но се издигна на върха на IT индустрията. В реч пред абсолвентите от университета Станфорд, той беше казал: „Единственият начин да вършиш отлична работа е да обичаш това, което правиш. Ако не сте го открили още, продължавайте да търсите! Не се примирявайте!“

2. Добиват опит от първа ръка

Повечето от „лошите“ ученици започват да работят по-рано от връстниците си. Така оценките им се понижават. В същото време, получават безценен опит, който „отличниците“ изпускат. Всички знаем, че е малко вероятно да ви наемат без никакъв опит.

3. Завързват познанства

Отличниците учат твърде много предмети, а тези с ниски оценки четат много полезна литература и общуват с много хора всеки ден. В истинския живот е важно да познавате влиятелни хора и да умеете да общувате.

4. Наслаждават се на живота

Студентите с по-ниски оценки ходят на партита и понякога идват с махмурлук на лекции, но се наслаждават на живота. Така правят и в работата си. Просто е: щастливите хора са по-успешни. Шефът ще избере забавен и активен човек, който развеселява другите, а не много интелигентен, но стресиращ и негативен.

5. Намират най-простите решения

Бил Гейтс също е сред хората, които не могат да се похвалят с отлични оценки. Въпреки това се издига, като създава Microsoft. Той е много отворен човек и никога не гледа дипломата или оценките. За него е важно нестандартното мислене. Както казва: „Винаги избирам мързелив човек да свърши трудната работа, защото ще намери лесен начин да я свърши!“

6. Следват мечтите си

Голяма част от успеха се състои в това да правите нещо, което обичате. Не е нужно да продължавате с това, което сте захванали в началото на студентските години или това, което родителите ви искат. Вземете за пример най-младата милиардерка Елизабет Холмс, която направи революция в медицината. Тя напуска един от най-престижните университети, Станфорд, за да следва мечтите си. Друг пример е сър Ричард Брансън, който напуска училище на 15 години, а сега управлява огромната авиокомпания Virgin.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички