8-те държави с най-високо качество на живот


8-те държави с най-високо качество на живот
Снимка: Thinkstock/ Guliver

5697

Преди дни на Световния икономически форум в Давос бе представено проучването „Всеобхватен индекс на развитие” (Inclusive Development Index). То сравнява 109 държави по 12 ключови показателя за развитие в 3 основни групи – Растеж и развитие, Всеобхватност и Интеграция и устойчивост.

Показателите включват ръст на БВП, производителност на работната сила и здравословен живот, среден доход на домакинствата, бедност и неравенство, усреднени нетни спестявания, демография, задлъжнялост, дори въглероден интензитет – т.е. замърсяване на околната среда.

От 109-те проучени държави, 30 се мятат за напреднали икономики. Ето и кои са 8-те от тях с най-добро качество на живота.

8. Австралия

Страната има едни от най-високите резултати при инвестициите в реална икономика, предприемачеството, образованието и здравните услуги. Резултатите й са по-слаби по отношение на производителността на труда и нивото на заплатите.

7. Нидерландия

Холандците се радват на най-високото ниво на образование, инфраструктура и здравеопазване, но страната се справя зле, в сравнение с конкурентите си, в инвестициите в реалната икономика.

6. Швеция

Услугите и инфраструктурата тук са сред първите в света, както и бизнес и политическата етика. Страната е на високи позиции по ниво на заплати и компенсации.

5. Дания

Тя е с високи резултати във всички изследвани области, с изключение на инвестиции в реална икономика.

4. Исландия

Малката северна страна има добри показатели, но се представя слабо по отношение на финансовата система. Това е причината да не е в Топ 3.

3. Швейцария

С високи резултати по всички критерии, особено производителността.

2. Люксембург

Малкото херцогство има едни от най-високите резултати по отношение на здравеопазването, образованието, наемите и бизнес и политическа етика.

1. Норвегия

Норвегия е най-развитата страна в света. И въпреки че икономиката й бележи крехък ръст от 0,5%, гражданите и се радват на най-доброто качество на живота, като стандартът им е нараснал с 10,6% в годините от 2008-а до 2013-а, твърдят от Световния икономически форум.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички