9 неща, които никой не ви казва при започването на бизнес


9 неща, които никой не ви казва при започването на бизнес
Снимка: iStock/Guliver

6222

В днешно време като че ли всеки втори започна да се нарича „предприемач“. Но да развиваш собствен бизнес – дори и с добри идеи – е огромно предизвикателство. Хората осъзнават много от по-неприятните истини чак след като стартират. Ако искате да сте по-подготвени, прочетете тези 9 неща, които според Lifehack никой няма да ви каже при започването на бизнес, но които е добре да знаете.

Трябва непрестанно да надграждате. Без ден почивка. Трябва да търсите нова информация, да се учите от по-успелите. Уменията и талантите, които имате сега, няма да са достатъчни. Трябва да ги развиете.

Целите ви трябва да са конкретни, приоритетите – ясни. Когато започвате бизнес, вие сте едновременно работодател и служител. Не само решавате какво да се направи, а и го изпълнявате. В края на всеки работен ден трябва да внимателно да отбелязвате прогреса си.

Трябва да сте първият си клиент. Ако сами не използвате продукта или услугата си, защо някой друг трябва да го прави? А и така можете да ги тествате, оцените, подобрите. Не забравяйте – добрите готвачи винаги опитват храната, преди да я поднесат на други.

И най-големият си фен. Дори към момента да сте единственият си фен. Не се притеснявайте да демонстрирате самочувствие и да се промотирате. Вярата ви в самите вас ще ви движи по пътя към върха.

Работата ще е много повече, отколкото си представяте. Ще ви отнема повече време, ще има повече стрес. За съжаление осъществяването на една мечта не става с излежаване до 10 часа в леглото. Дните ще са дълги, ще ви се налага да работите през нощта или през уикендите. Но ще си струва.

Ще трябва да се откажете от много неща. Няма как да постигнете успех без жертви. Обичате да излизате всяка вечер? Сега ще трябва да вложите това време в развиване на бизнеса си. Поне в началото фокусът ви трябва да бъде изцяло там.

Първата ви идея няма да е най-добрата ви идея. Не трябва да се ограничавате с нея, мислете, създавайте, опитвайте. Може да ви хрумне нещо с много по-голям потенциал.

Продуктът ви не е за всички и не всеки може да бъде ваш клиент. Трябва да се съсредоточите върху определена таргет група, вместо да губите време да достигнете до всички.

Ще ви се наложи да се разделяте с хора. Може би сте започнали бизнеса с партньор, но влагате повече от него и усещате, че той ви дърпа назад. Не се колебайте да направите това, което ще помогне на начинанието ви, дори някой да ви се обиди. Истинските ви приятели ще бъдат до вас, другите оставете зад себе си.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички