9 съвета за заснемане на страхотно видео със смартфон


9 съвета за заснемане на страхотно видео със смартфон
Снимка: iStock

6782

Последните модели смартфоните предлагат все по-добри резултати при запис на видео. Разбира се, ако искате вашите клипове да изглеждат страхотно, ще имате нужда от скъп модел, поддържащ запис на 4K видео. По-евтините устройства обаче също могат да предложат прилично качество на заснемане. Особено ако приложите тези съвети, посочени от Tech Radar.

1. Снимайте хоризонтално, а не вертикално

Ако искате хората да могат да гледат видеото ви на цял екран на компютъра или телевизора си, дръжте вашия смартфон хоризонтално, когато снимате.

2. Дръжте смартфона си стабилно

Вашият смартфон е малък и лек, но не се изкушавайте да го държите с една ръка. Използвайте и двете си ръце, като притискате лактите в тялото си за допълнителна стабилност.

3. Използвайте класически композиции

Както при снимките, така и при заснемането на видео може да се възползвате от правилото на третините. Някои телефони ви позволяват да активирате решетка в приложението за камерата. За съжаление обаче това не винаги работи в режим за видео заснемане.

4. Накарайте светлината да работи за вас

Светлината може да бъде ваш приятел или враг. Ето защо е изключително важно да се научите как да се възползвате от нея. Когато сте навън, се опитайте да намерите позиция, където слънцето равномерно огрява сцената, която искате да запишете.

5. Настройте ръчно експозицията и фокуса

Не всички приложения за смартфони позволяват това, но се опитайте чрез натискане и задържане на пръст върху екрана да активирате функцията AE/AF Lock. Когато използвате смартфон, най-важното е да заключите експозицията (автоматична експонация), защото не е добре смартфонът ви да променя експозицията, докато снимате. Ръчното настройване на фокуса е страхотно, когато искате да се доближите до един обект, и вие трябва да кажете на камерата да се фокусира върху определена площ.

6. Запишете добро аудио

Лошото качество на звука може да съсипе вашето видео. Ако смартфона ви не прави добро аудио или сте снимали навън при ветровито време, по-добре изтрийте напълно звука от вашето видео.

7. Използвайте допълнителни аксесоари

Много по-добри резултати може да получите, ако използвате правилните аксесоари. За да изберете точния аксесоар обаче трябва да сте наясно какво искате да постигнете. Така например ако ще правите статични снимки, ще имате нужда от статив за смартфон, а ако установите, че аудиото е с лошо качество във всички ваши клипове помислете да инвестирате в Rode SmartLav микрофон.

8. Осъзнайте какво можете и какво не

Преди да започнете да снимате е добре да осъзнавате какви са ограниченията пред вас. Проверете размера на наличната памет и живота на батерията. Смартфоните не разполагат с варио обективи, а цифровите функции за увеличение ще доведат до намаляване на качеството на изображението, така че винаги търсете позиция, в която вие сте достатъчно близо до вашия обект.

9. Редактирайте

Софтуерът за редактиране на видео отваря повече възможности пред вас и не е разумно да не се възползвате от тях.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички