Азия надмина Северна Америка по брой на супербогаташите


Азия надмина Северна Америка по брой на супербогаташите
Снимка:

630

В момента по света живеят 1453 милиардери, а общото им състояние набъбва значително през последната година, за да достигне 5.5 трлн. долара, съобщава китайският аналог на „Форбс”, списание „Хужун", цитирано от ИТАР-ТАСС.

Най-много супербогаташи или 608 души живеят в Азия, а за пръв път в историята Северна Америка губи лидерската си позиция, с едва 440 милиардери. В Европа наследниците на крал Мидас са 324.

Най-богатият човек на света е телекомуникационният магнат Карлос Слим, чието лично състояние се оценява на 66 млрд. долара. Следват легендарният инвеститор Уорън Бъфет с 58 млрд. долара и испанецът собственик на Zara Амансио Ортега с $55 млрд. долара. От челната тройка отпада основателят на „Майкросфт” Бил Гейтс, който притежава „едва” 54 млрд. долара.

В челната десятка влиза най-богатият човек на Изтока, 85-годишният хонгоконгски магнат Ли Ка-шин, който заема седма позиция с активите си за 32 млрд. долара.

В континентален Китай най-състоятелен остава Цзун Цинхоу – собственик на компанията за разхладителни напитки „Вахаха” с 13 млрд. долара лично състояние.

Като цяло в Поднебесната империя живеят 317 милиардери и по този показател ги изпреварва единствено САЩ с 409 души. На трето място се нарежда Русия с 88 супербогаташи, чието съвкупно състояние възлиза на 368 млрд. долара.

Що се отнася до отделните градове, Москва бе наречена „световна столица на милиардерите”. В метрополиса живят 76 души с активи от по над 1 млрд. долара лично богатство, а на второ и трето място се нареждат Ню Йорк и Хонконг, със съответно 70 и 54 души. Четвърти и пети са Пекин и Лондон.

Авторите на доклада подчертават, че реалният брой на милиардерите по света вероятно е много по-висок, може би около 4,000 души, но много от супербогаташите предпочитат да не афишират себе си или капитала си.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички