Бизнесът с подправени документи процъфтява


Бизнесът с подправени документи процъфтява
Снимка:

676

Стига да владееш достатъчно добре Photoshop, не е трудно да си докараш около 1,000 паунда печалба на седмица. Според британското издание The Economist, толкова печели един английски ученик, продаващ фалшиви лични карти на съучениците си за 25 лири на бройка.

Ако беше американец, младият предприемач щеше да е още по-богат. Тъй като в САЩ легалната възраст, след която можеш да си купиш алкохол или да посещаваш барове, е по-висока – 21 години, то и клиентите са повече и по-заможни. Отвъд океана, фалшивите лични карти вървят по $120.

Бизнесът с подправени документи процъфтява, особено в англосаксонските държави. Според изследване, публикувано през 2009 г., около 17% от „зайците” в американските университети притежават „билет” да посещават баровете, а при завършващите процентът скача до 32. Според експерти, днес тази бройка е дори по-висока.

Проблемът се разпростира чак до Китай. Макар че в азиатската държава не съществува особено табу относно продажбите на алкохол на непълнолетни, посещенията на интернет кафенетата са друг въпрос. За да се вмъкнат вътре, студентите са готови да си платят. От The Economist съобщават, че технически грамотните фалшификатори в Пекин могат да си докарат около $16 хиляди годишно.

За да прекратят измамите, властите правят документите все по-сложни. Експерти обаче коментират, че това не намалява броя на фалшификатите – само увеличава цената им. Докато преди десетилетие е можело да си купиш лична карта, свидетелстваща, че си на 21, за $35-$50, днес учениците са готови да платят дори десет пъти повече.

Бизнесът процъфтява с развитието на технологиите, позволяващи масова продукция, и с новата мода – поръчки по интернет. Така умелите фалшификатори вече не са ограничени да продават единствено на съучениците си. 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички