България е по-мирна държава от Франция и САЩ


България е по-мирна държава от Франция и САЩ
Снимка:

454

 

Амбициозна задача си поставя Институтът за икономика и мир (Institute for Economics and Peace), който със съдействието на Economist Intelligence Unit и международен екип от експерти се опитва да оцени една от най-неуловимите характеристики на света: колко мирен е той.

На пръв поглед задачата изглежда проста, но мирът не се състои само в това да не чуваш кашлицата на Калашника, като отвориш прозореца.

В общия глобален индикатор се вземат предвид общо 23 показателя, включително престъпността, защитата на човешките права, отношенията със съседите и нивото на самоубийствата. Добрата новината е, че шестото поредно годишно изследване на институцията констатира, че през 2012 г. светът е станал малко по-безопасно място, отколкото през 2011 г., прекъсвайки две годишна негативна тенденция.

Интересното обаче е - къде стоим ние?

През 2012 г., общият индекс, оценяващ мира в България, е 1.699 и се нареждаме на 39-то място от 158 изследвани държави. За сравнение, САЩ са зад нас – на 88-мо място, повечето европейски държави обаче ни водят, с изключения като Гърция (77-ма), Сърбия (64-та), Франция (40-та).

Най-мирната държава в света е Исландия (1.113 точки), а най-неспокойните региони, са, предвидимо, Близкият изток и Северна Африка. На последно място в класацията е Сомалия, с 3.392 точки.

Най-много точки – по три, България заслужава заради престъпността, достъпът до оръжия, отбранителната ни мощ. С една точка, като малко проблемни, са оценени нивото на самоубийствата, броят жертви при военни конфликти, отношенията ни със съседите, търговията с оръжия.

За сравнение, през 2007 г. индексът за България е бил доста по-висок - 1.936.

Според авторите на изследването, ако светът бе прегърнал общочовешките идеали и се бе освободил от конфликтите, това би донесло икономическа печалба от девет трилиона долара за година.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички