Чантите на силните жени


Чантите на силните жени
Снимка:

755

Преди броени дни на Световния икономически форум в Давос директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард демонстративно размаха по време на речта си дамската си чанта.

Така тя искаше да прикани страните членки на МВФ да предоставят повече средства за институцията, с които тя на свой ред да спасява на закъсалите членове на еврозоната.

За журналистите обаче този символичен жест беше повод да си спомнят за чантите на силните дами по света, пише в. "Кориере дела сера".

Засега съдържанието на чантата на Лагард остава мистерия. Все пак тя е на този пост само от половин година. Но в Давос всички видяха, че френската шефка на МВФ носи чанта "Луи Вюитон", което означава, че отдава предпочитания на националното производство.

В годината, когато цялото Обединено кралство ще отпразнува 60-годишнината от възкачването на Елизабет Втора на престола, изненадващо най-продаваната книга за навиците на кралицата се оказа творба, озаглавена "Какво се крие в чантата на кралицата?".

За онези, които не искат да си купят книгата, отговорът на въпроса в заглавието е - в чантата на кралицата няма пари, нито лична карта или кредитни карти. Но за сметка на това има кръстословици за убиване на скуката, няколко семейни снимки, главно на внуците, няколко талисманчета, пудриера и няколко шоколадчета, които са любими на кучетата на Елизабет Втора. Самата чанта изпраща послания по време на различни прояви. Когато кралицата я постави на земята, това означава, че тя се отегчава силно, а когато по време на официален обяд или вечеря я постави на масата, това е покана всички да приключат набързо с храненето и да се оттеглят.

За чантата на бившата британска премиерка Маргарет Тачър се говорят легенди. Когато тя я поставяла на масата на европейските срещи на върха в Брюксел, всички възприемали този жест, като призив "Искам да върнете парите на Великобритания". Никой не знае какво е било обичайното съдържание на чантата. Но за него може да се съди по думите на Тачър "Държа толкова много на чантата си, защото тя е най-сигурното място в "Даунинг стрийт".

Американският държавен секретар Хилари Клинтън неотдавна призна, че има слабост към чантите с ярки цветове, като розовото, лилавото или цикламеното. "Как може една жена да се чувства нещастна, когато носи например лилава или розова чанта?", заяви Клинтън. Твърди се, че в нейните чанти има всички съвременни технологични средства за връзка с която и да е точка на света. Освен това има мобилен телефон, който е свързан само с телефона на президента Барак Обама. Редом с това в чантата на дипломат номер едно на САЩ имало и няколко скъпи червила.

Желязната дама на еврозоната, строгата пазителка на европейските финанси Ангела Меркел носи най-често чанта с портокалов цвят, в която според запознати няма нищо, което да говори за прояви на слабост или на суета. Но в нея имало тефтерче, в което Меркел поставяла оценки на колегите си от еврозоната и от ЕС.

Най-страховитата дама на Италия в момента е министърката на социалните грижи Елза Форнеро, която отговаря за пенсионната реформа и за реформите на пазара на труда. Форнеро най-често носи сива чантичка с мотиви, за които се предполага, че са от крокодилска кожа. Ако не с друго, чантата на Форнеро е пълна с много носни кърпички, защото социалната министърка си спечели слава, когато избухна в сълзи, докато обявяваше болезнените мерките за увеличаване на пенсионната възраст в Италия.БТА

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички