Десет неща, които преуспелите правят различно от нас


Десет неща, които преуспелите правят различно от нас
Снимка:

552

Не можем да не се впечатлим от хората, които постигат успехи в различни области на живота си. Да си спомним за Клинт Ийстууд или Опра Уинфри, за Стив Джобс или Уорън Бъфет. Всички имаме идол, на който бихме искали да приличаме.

Изданието Marc and Angel Hack Life ни представя отговорите на въпроса – какво преуспелите правят по-различно от нас, простосмъртните. Как реализират пълния си потенциал?

1. Създават и преследват уместни цели

За да преуспееш, трябва да си реалистичен, да знаеш за какво се бориш и как да го постигнеш. Формулата е: избери специфична, измерима, постижима, стойноста и удачна за момента цел.

2. Те предприемат решителни и незабавни действия

За съжаление, малцина доживяват, за да могат да разкажат историята на успеха си. И защо е това? Причината е проста: те дори не са опитали!

Трупането на познания само по себе си не означава, че израствате. Напредъкът се постигна чрез промяна.

Мнозина не живеят, а просто преживяват, те никога не намират куража да последват мечтите си.

Няма значение дали сте гений или сте защитил докторат по квантова физика: нищо няма да постигнете, ако не действате. Има реална разлика между това да знаеш как се прави нещо и реално да го направиш. И познанията, и интелигентността са безполезни без действие.

3. Целят да са продуктивни, а не да са заети

Работи по-умно – а не по-усилено. Може и да звучи като клише, но ако се огледате, ще намерите хиляди примери около себе си за хора, които са вечно заети, без да постигат нищо смислено.

Те тичат от среща на среща, от конференция на конференция: така се чувстват значими. Но тази значимост е просто илюзия.

Правилният подход? Забавете темпото. Дишайте. Прерагледайте ангажиментите и целите си. Подредете приоритетите. Започнете веднага. След два часа си починете. Повторете отново. 

4.  Те вземат логични информирани решения

Понякога взимаме погрешни и неотменими решния просто защото сме временно подтиснати или въодушевени.

Макар че понякога е удачно да се вслушаш в инстинкта си, в повечето случаи не е препоръчитело да се предоверяваме на емоциите си. Не оставяйте чувствата да надделят на разума.

5. Не се опитват да са перфектни

Всеки от нас се поддава на греха на перфекционизма поне от време на време. Отделяме прекалено много време и усилия, за да отговорим на собствените си свръх високи стандарти. Жаждата за съвършенство не е нещо лошо сама по себе си – стига да не достигне да крайности и да ни попречи да завършим пректа, на който сме се отдали.

Поставянето на прекалено високи и нереалистични изисквания към самия себе си е капан: лесно предвидимият неупех ще подкопае самочувствието и увереността ни.

6.  Не се страхуват от неизследваните територии

Много интелигентни хора така и не постигат успех, защото не приемат открилия им се шанс, убедени, че все още не са готови. С други думи: неуверени са и смятат, че трябва да натрупат още познания, опит, и т.н., преди да направят крачка напред. Истината е, че никой никога не е 100% готов. Изследвайки непознати територии, растем както емоционално, така и интелектуално. Разширяваме собствените си граници и така постигаме успех.

7. Те правят малки крачки

Хенри Форд веднъж отбелязал: „Нищо не е особено трудно, ако го разделиш на малки части.” Как изяждаш слон? Хапка по хапка. Същият отговор можете да приложите и докато следвате най-амбициозните си цели. Предприемайте малки позитивни промени и крачка по крачка ще сбъднете мечтите си.

8. Мислят позитивно и се учат от грешките си

За да преуспееш, трябва да развиеш умението да намираш позитивите във всяка ситуация. Живтът нееднократно ще ви изпита дали сте научил този урок.

И запомнете: всяка допусната грешка е крачка напред, защото именно така се учим.

Не се колебайте и не се съмнявайте в себе си. Не оставяйте негативните мисли да ви саботират.

9. Срещат се с подходящите личности

Хората, постигнали успех, се ограждат с хора, които мислят като тях и им оказват подкрепа. Те предпочитат тези, които създават, вместо да поглъщат енергия. Изграждат връзки с влиятелни личности, които могат да им помогнат при постигането на целите им.

Не оставяйте неподходящата среда да ви повлече надолу.

10. Поддържат баланс в живота си

Ако попитате какво искат от живота, повечето хора ще кажат: да се влюбя, да спечеля пари, да постигна целите си, да прекарвам повече време със семейството си. Всъщност малцина успяват да балансират между толкова разнородни желания. Отдаваме се на една цел и забравяме останалите сфери от живота си.

В дългосрочен план така неминуемо се обричаме на стрес и разочарование.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички