Финансовият оракул - поглед в бъдещето


Финансовият оракул - поглед в бъдещето
Снимка:

668

Често когато изпаднем в тежка ситуация си казваме – ех, ако можех да предвидя, че ще стане така, преди да затъна толкова. Да, няма начин да обърнем хода на времето, но пък можем да се замислим за финансовото си състояние отсега, за да избегнем подобни терзания след, да речем, едно десетилетие.

Има признаци, които ясно сочат, че сме заплашени от фалит. И все още не е късно да вземем мерки, предупреждава Yahoo! Finance.

Признак номер едно: Не се пазарите с работодателя

При настоящата ситуация на пазара на труда малцина си позволяват да договарят по-висока заплата или по-гъвкави условия с работодателя си. Помислете в дългосрочен план обаче – ако се примирите със 100 или 200 лева по-ниска заплата, отколкото е обичайно за длъжността ви, колко губите за година? А за пет?

Нещо повече – като продавате уменията си за жълти стотинки, демонстрирате, че не ги цените. Тогава как ще очаквате уважение от шефа и бизнес партньорите си?

Разбира се, грешка би било и да сте алчен. Просто проучете колко взимат ваши колеги на подобни постове и не слизайте надолу.

Признак номер две: Не спестявате

Вероятно и вие сте от мнозинството, което едва свързва двата края. А какво ще направите, ако, не дай боже, ви се наложи спешно лечение, което не се покрива от Здравната каса? А ако в жилището ви се спука тръба?

Не мислете, че само българите не успяват да заделят бели пари за черни дни. Според проведено изследване на Националното бюро за икономически изследвания в САЩ половината американци не биха могли да извадят спешно 2 000 долара, ако им се наложи.

Ако нямате поне минимални спестявания, в случай на криза вероятно ще прибегнете към бързите кредити и ще постелите пътя си към фалита.

Признак номер три: Отраснахте сред семейни скандали

Когато бяхте малък, как родителите ви обсъждаха финансовите си проблеми? Караха ли се за пари? Според психолози, ако това е така, шансът да ви грози банкрут е три пъти по-висок. Разбира се, не можете да прекроите миналото си, но можете да помислите за бъдещото поколение – възпитайте детето си да обмисля, обсъжда и решава паричните въпроси хладнокръвно. А за вашия собствен проблем – посъветвайте се с психолог, който да ви помогне да се отърсите от погрешните стереотипи.

Признак номер четири: Теглите неразумни кредити

Да изтеглиш кредит, за да погасиш стар заем, е идеален пример за добрите намерения, с които е постлан пътя към ада. Същото се отнася и за кредитите, които взимате, за да платите битови сметки или да си закупите по-нов модел мобилен телефон или широкоекранен телевизор. Особено днес, в несигурната икономическа среда, заемите са обосновани, само ако са инвестиция. Например – за изолация на дома, което ще ви спести от зимните сметки за ток и парно или за оръдия на труда като лаптоп или друго оборудване.

В случай, че имате проблем с погасяването на стар кредит, поговорете с банката колкото е възможно по-скоро и се опитайте да предоговорите условията или да получите отсрочка.

Признак номер пет: Не споделяте с никого финансовите си планове

Ако сте решили да спестявате, вие:

A) Казвате на всичките си приятели и роднини

B) Само на най-близките

C) Не споделяте с никого

Ако отговорът е С, може би няма да постигнете успех. Наскоро публикуван доклад на Бюрото по икономически проучвания разкрива, че тези, които публично споделят спестовните си планове, постигат успех 3.5 пъти по-често и заделят два пъти повече пари, отколкото мълчаливците. Така че – споделяйте! Добре е както за душата, така и за портфейла!

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички