Финансовите грешки на звездите


Финансовите грешки на звездите
Снимка:

820

Ако си известен, медиите те следят под лупа и не закъсняват да изтъкнат всяко твое несъвършенство – включително неудачните финансови решения. Yahoo! Finance представя пет от най-често срещаните грешки, допускани от звездите, и уроците, които можем да научим от тях.

Екстравагантни разходи

За нас, екстравагантен разход може да е дори и вечер навън с приятели, докато сметката за тока чака на бюрото ни. Всеки се изкушава да изхарчи повече, отколкото може да си позволи, но при богаташите хвърлените на вятъра пари са с такъв мащаб, че наистина впечатляват. Сър Елтън Джон например е често споменаван заради лекотата, с която вади кредитната си карта. Твърди се, че плащал по $400,000 месечно за аранжировка на цветя. Други познати ни светила, като рап певецът Ем Си Хамър и актьорът Стивън Балдуин дори се докараха до банкрут заради необмислените си покупки. Атлетите също не са изключение – две години след като напуснат лигата, трима от четирима бивши играчи на NFL са разорени, или имат сериозни финансови проблеми. И президентите не са имунизирани: Томас Джеферсън не веднъж е стигал до банкрут.

Заеми за познати и роднини

Не само звездите се отдават на разкоша – същото важи и за техните приятели и роднини. Пример, че не трябва винаги да вярваш безрезервно на най-близките си е носителят на Оскар Ричард Драйфус,който миналата година изправи пред съда баща си и чичо си, настоявайки да му върнат заем от близо $900,000, използван от тях за покупка на офис сграда в Лос Анджелис.

Да вярваш на „експерти“

Мнозина са изгорели, защото са забравили простата максима – ти си единственият, на който му пука за парите ти. Останалите просто търсят начини да се облагодетелстват. В капана на грешно подбрани експерти са попадали Кевин Бейкън, Ума Търман, Леонардо ди Каприо и Мат Деймън. Те загубиха милиони, след като се довериха на уж надеждни и уважавани консултанти.

Избягване на данъци

Холивудските звезди може да ни послужат за пример и да ни напомнят, че е най-безопасно да сме съвестни данъкоплатци. Уесли Снайпс например е заплашен от три годишна присъда заради опит да даде на хазната по-малко от дължимото. Той не е подал декларации за периода 1999-2004 г., когато изкарал близо $38 млн.

Кънти певецът Уили Нелсън също се оказа, че дължи налози за над $16 млн. Той успя да уреди плащанията, но за целта продаде по-голямата част от активите си.

Затова не забравяйте поговорката – две неща са неизбежни в живота - смъртта и данъците.

Автор: Анна Уолф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички