Фобията от Петък 13


Фобията от Петък 13
Снимка:

376

Днес е петък 13-и, дата, която често се свързва с лош късмет. През деня милиони суеверни хора ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далече от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта.

Други ще откажат да шофират или да се качат на самолет, а някои ще стигнат по-далече - няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие.

По този повод "Метро" публикува любопитни факта за петък 13-и. Страхът от този ден се нарича "параскевидекатриафобия" (от трите гръцки думи параксеви - петък, декатриес - 13 и фобия - страх).

Според някои специалисти дори само произнасянето на думата може да освободи хората от фобията им. Изчислено е, че всеки месец в годината, който започва в неделя, има петък 13-и.

Тази година повод за страх ще имаме три пъти - днес, през април и през юли.

Американски икономисти са пресметнали, че страхът от фаталния петък 13-и носи над 1 милиард долара загуби на икономиката заради отказ от пътуване със самолети и влакове, от ходене на работа и т.н.

Впрочем на 13-и не е обичал да пътува президентът на САЩ Рузвелт. Много други известни личности също са се страхували от петък 13-и. Сред тях са били Наполеон Бонапарт, композиторът Росини, президентът Хърбърт Хувър.

За разлика от колегата си президентът на САЩ Удроу Уилсън смятал числото 13 за щастливо. В петък 13-и са родени бившият кубински лидер Фидел Кастро, Желязната лейди Маргарет Тачър, известният американски гангстер Бъч Касиди.

Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък 13-и, произхожда от митологията на северните страни, пише БТА.

Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

Едно от табутата, свързани с петък 13-и, е намерило място в Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък.

Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък 13-и.

През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата - 13, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви. Сред тях са Джак Изкормвача, Чарлс Менсън, Тед Бънди.

Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък". Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър.

Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички