Искате да напуснете работа? Първо си отговорете на тези 3 въпроса


Искате да напуснете работа? Първо си отговорете на тези 3 въпроса
Снимка: iStock/Guliver

5339

В близкото минало стандартният съвет за напускането на работа бе, че трябва да се предприеме само ако вече сте си намерили друга позиция. Времената обаче се променят. Трудовият пазар има своите несигурности, но и става все по-гъвкав, предлага по-разнообразни възможности. Хората не търсят само добрата заплата, а и опциите за развитие и постигането на баланс между кариера и личен живот.  

Дори при това положение напускането на работа е сериозна стъпка. Ако сте се насочили към нея, трябва да я обмислите добре. От Forbes съветват да си отговорите на тези три въпроса, за да получите по-голяма яснота за самите себе си.

1. Да не би просто да ми е нужна почивка?

Някакъв провал в работата или пък серия от проблеми и период на стрес могат да ви накарат да си мечтаете за напускане. Но в действителност това, от което се нуждаете, е да се откъснете за известно време от атмосферата в офиса. Иначе тежестта на всичко случващо се ще навреди на психиката ви. Вземете си отпуска и чак след като релаксирате, вземете окончателното решение.

2. Какво точно искам да напусна?

Ежедневната рутина ни кара да възприемаме всичко в работата си като едно цяло, да го слагаме под общ знаменател. Но може би има само един аспект, който ви тормози. Опишете на лист проектите, отговорностите и задачите си. Допълнете нивото си на заетост и хората, с които ви се налага да общувате. Има ли конкретно нещо или конкретен човек, който мотивира решението ви да напуснете? Ако е така, може да се опитате да промените ситуацията, преди да хвърлите молбата на бюрото на шефа.

3. Какво ще загубя, ако напусна?

В момент на афект е лесно да подцените колко дълбоко е свързано ежедневието ви с работата. Помислете какъв ефект ще окаже напускането върху вас. Може би ще ви липсват колегите или пък определени предимства на компанията. Вземете всички фактори под внимание, когато обмисляте смяната на работното място. 

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички