Как да си тръгнем учтиво от корпоративното коледно парти


Как да си тръгнем учтиво от корпоративното коледно парти
Снимка:

1054

Никой не отива на корпоративното коледно парти, защото е забавно. Особено по празниците, имаме достатъчно други развлечения – и задължения, на които бихме предпочели да посветим времето си.

Ако професията ви изисква да контактувате с много хора, вероятно ви очаква зает до пръсване декември – не само ще се наложи да вдигнете наздравици със своите колеги, но и да посетите празненствата на бизнес партньори и клиенти.

Има начин обаче да преживеете до Нова година, без да загубите ума си от напрежение. Научете как да си тръгнете рано от купона, без да обидите никого. Как да направим това, съветват експерти по етикета, цитирани от CBS News.

Първо, поздравете домакина

Не е важно колкото време сте прекарали на празненството, а дали са ви забелязали там. Затова, ако смятате да се изнижете след час, не забравяйте да поздравите специално домакина. Разменете по няколко реплики с всеки от по-важните гости, позирайте за снимка или две. След това си тръгнете тихичко, без да се сбогувате специално с никого. Най-вероятно отсъствието ви дори няма да бъде усетено – поне не веднага

Предупредете, че нямате време

Когато получите покана за коледно тържество от бизнес партньор, той очаква да потвърдите присъствието си. Спокойно можете да отговорите, че вече сте ангажиран на друго място и да попитате дали е възможно да се отбиете само за кратко. Домакинът не само че няма да се обиди, но най-вероятно ще е поласкан, че правите всичко възможно да го включите в графика си.

Не количеството, а качеството е важно

Няма да оставите приятно впечатление, ако пристигнете първи и си тръгнете последен, но прекарате цялото си време свит в ъгъла, или пред шведската маса. Не се нахвърляйте на храната – и особено на алкохола. Вместо това, смесете се с тълпата. Разменете по реплика с хората, които са по-малко познати на околните. Помогнете им да се почувстват добре дошли – домакинът ще оцени помощта и тактичността ви.

Тръгнете си преди вечерята

Дори и да сте предупредили предварително, че няма да останете дълго, не е нужно да огласявате напускането си. Затова изберете подходящият момент да си тръгнете. Ако след коктейла следва официална вечеря, не чакайте сервирането й. В случай, че държите да останете поне още малко, тогава ще се наложи да изчакате поне до десерта.

И последно – както вече споменахме, никой не ходи на корпоративни празненства по празниците, защото ги обича. Всеки обаче знае, че някои от най-сполучливите бизнес сделки се осъществяват именно на тези скучни събития, а не в заседателните зали. Затова – не отхвърляйте с лека ръка получените покани, и внимавайте как се държите на партито. Повече от една чаша вино или шампанско за вечерта – и рискувате не само да станете за смях, но и да изгубите работата си. Не забравяйте – независимо от новогодишните пожелания за успех, в дните преди първи януари вече сте посели семената на бизнес реколтата на 2013 г.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички