Как да спасим брака си при продължителна безработица?


Как да спасим брака си при продължителна безработица?
Снимка:

813

Дори и в най-успешните финансови времена, споровете за пари могат да се окажат препъни камъчето за всеки брак. Когато единият от двамата партньори е трайно безработен, напрежението нараства експоненциално.

Психолози, цитирани от CBSNews, съветват какво да направим, за да запазим семейната хармония в тежката ситуация.

Говорете

Ако избягвате да объждате проблема, това няма да го накара да изчезне. Окуражете партньора си, като поговорите за безработицата. Напомнете му, че тя не е личен провал, а засяга много хора. Разкажете за ваши познати, които също обикалят по интервюта и изпращат CV-та без никакъв резултат.

Обсъдете бюджета

В никакъв случай не предприемайте стратегията – аз изкарвам парите, аз решавам какво ще правим с тях. Отделете време и обсъдете спокойно семейния бюджет, какви са общите ви приоритети и ценности, кои разходи можете да зачеркнете най-безболезнено. Определете кои са най-важните за вас пера, които не допускат затягане на колана: това може да е образованието, здравето или дори сметката за кабелната телевизия.

Отчитайте положените усилия

Казват, че не е важно да опиташ, а да спечелиш. Да, но никой не побеждава без битка и временни провали. Не мръщете вежди, ако половинката ви отново се върне от интервюто за работа с празни ръце. Отчетете положените усилия.

Не забравяйте общите ви ритуали

Когато и двамата сте под стрес, е лесно да забравите добрите дни и да нямате настроение за общите ви ритуали, които ви радваха и сближаваха в миналото.

Важно е обаче да не зачерквате романтиката заради липсата на пари. Винаги съществува алтернатива. Не можете да си позволите да отидете заедно на кино? Гледайте любим филм по DVD-то. Ресторантът не е по джоба ви? Приговете си специално кулинарно празненство у дома.

Подхранвайте самочувствието

Ясно е, че ако партньорът ви не успява да докара нито лев в семейния бюджет, това влияе пагубно на самочувствието му. В резултат той е изнервен и е на ръба на скандала, а вие, на свой ред, сте бесни, че не ви оказва необходимото уважение, след като самолично спасявате ситуацията. Отърсете се от гнева и взаимните обвинения. Вместо да размахвате пръст и да търсите кой е виновен, опитайте лекарството на комплиментите. В противен случай ще попаднете в негативна спирала и всеки ден ще ви доближава до развода.

Не говорете

Обратното на точка 1? Да, да обсъждаш проблема с безработицата е важно, но не допускайте това да стане единствената ви тема на разговор. Отделете уикенд, за да се насладите на компанията си, без да мислите за финансовите си тревоги. Всеки има нужда от почивка, за да получи свежа перспектива върху ситуацията. Иначе рискувате да „прегорите акумулатора”.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички