Как езикът на тялото може да ни помогне в кариерата


Как езикът на тялото може да ни помогне в кариерата
Снимка:

1410

Ако се използва правилно, езикът на тялото може да бъде ключът към успеха на работното място, пише Forbes. Той помага за изграждането на добри професионални връзки, за натрупване на влияние, за повишаване на продуктивността. Ето и няколко съвета от експерти как да използваме езика на тялото, за да излъчваме увереност.

Стойте максимално изправени. Височината дава усещане за сила, за самочувствие. Изправените рамене и високо вдигнатата глава говорят за сигурност в собствените възможности. Ако пък сте седнали, стъпете и с двете си стъпала плътно на земята – според експертите това също е признак на увереност.

Не на високите децибели. Гласът може да е важен фактор за това как ви възприемат колегите. Изследвания по темата сочат, че хората с високи, пискливи гласове не са толкова уважавани в службата, колкото тези с по-ниски. Затова избягвайте високите октави.

Поддържайте зрителен контакт. Може би сте интроверти или просто срамежливи. Експертите обаче казват, че повечето бизнес ръководители очакват служителите им да поддържат зрителен контакт поне през половината време на разговорите. Ето една лесна техника: когато поздравявате колега или партньор, погледнете го в очите толкова дълго, че да забележите какъв цвят са.

Говорете с ръцете си. Доказано е, че жестикулирането при говорене прави мисълта по-ясна и подредена. Така и речта става по-самоуверена, а употребата на „ъъъ” – по-рядка. Разбира се, не става въпрос да размахвате ръце като вятърни мелници. Намерете баланса с жестове, които ви карат да се чувствате сигурни.

Усмихвайте се. Усмивките имат силен ефект върху хората. Човешкият мозък предпочита щастливото лице, а според проучвания можем да видим усмивка на разстояние от едно футболно игрище. Усмивката не подобрява само собственото ни настроение, а е и знак, че сме приятни събеседници и може да се разчита на нас.

Усъвършенствайте ръкостискането. Докосването е най-важното невербално общуване, затова си струва да вложите време в подбряване на ръкостискането си. Правилното такова може да ви спечели доверието на околните, грешното – да ви коства възможности за професионално израстване. Не дръжте ръката прекалено отпусната, защото това говори за незрялост. Но и не се стремете да счупите костите на отсрещната страна, което е признак, че сте груби и невъзпитани.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички