Как футболните шампионати влияят на фондовите пазари?


Как футболните шампионати влияят на фондовите пазари?
Снимка:

488

Докато съвкупното мъжко население на Стария континент е залепнало пред телевизорите, анализаторите на Европейската централна банка Майкъл Ерман и Дейвид Ян Янсен си задават въпроса – как футболните шампионати влияят на фондовите пазари?

Не е тайна, че футболът остава една от най-популярните игри в света (на първо място е крикетът), и едва ли за някого е изненада, че след по-важните срещи мнозина закъсняват за работа, а производителността на труда чувствително намалява.

Силата, с която мачовете въздействат на търговията с ценни книжа обаче е стряскаща и не случайно срещите на Евро 2012 г. са насрочени след приключване на сесиите.

Анализирайки всички проведени мачове на световното в ЮАР от 2010 г., експертите регистрират силен спад на борсовата активност, особено когато на терена излиза националният отбор на съответната държава. В този случай, количеството сделки се топи средно с 45%. В Латинската Америка, затишието може да достигне до 77%, а в Европа – 37 на сто.

Най-незначително е влиянието на мачовете върху оборотите на африканските тържища – едва 14%. Странно, но чувствителен спад в броя на закупените и продадените книжа се регистрира и в Северна Америка, където футболът не е чак толкова популярен.

Разбира се, шампионатите оказват и положително икономическо влияние – крупни корпорации се възползват от шанса да рекламират и пласират стоките си и да отчетат по-високи печалби. Това се отразява на счетоводните им баланси и в перспектива дава допълнителен стимул за ръст на котировките.

Сред традиционните печеливши са производителите на бира и безалкохолни напитки, спортни стоки, операторите на кредитни карти и др.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички