Как Интернет за Всичко може да доведе до използването на по-малко коли


Как Интернет за Всичко може да доведе до използването на по-малко коли
Снимка:

553

Прогнозите на Dire за рязкото покачване на броя на автомобилите, които предизвикват шумово замърсяване, и същото на околната среда и озоновия слой, може би няма да се сбъдне. Вместо това сме на път да влезем в ерата на супер-оптимизирано „споделяне” на коли, което ще свие търсенето и продаването на автомобили.

Дори председател на Дженерал Мотърс и Форд - Бил Форд, е инвестирал в технология, която може да помогне това да се случи много скоро.

Ние сме в зората на Интернет за Всичко. Сензори, вградени в обувките, стетоскопи, хранилки за птици, велосипеди и други физически обекти постоянно провеждат информация за състоянието си в мрежата. Социалните мрежи извеждат семейното ни положение, взаимоотношения, връзките и принципите ни, в мрежата. Мобилните устройства постоянно следят действията и постъпките ни. (Techonomy ще бъде домакин на полудневна лаборатория по темата следващата седмица, в четвъртък, 16-ти май в Менло Парк.)

Експлозията от данни за всекидневния ни живот означава, че ще бъдем в състояние да оптимизираме живота си по начини, който ще имат голямо икономическо и социално въздействие. И една основна цел вече се надига: автомобили.

Колата ни е сред най-неефективно използваните ни ресурси. Това е обикновено най-скъпо нещо, което човек притежава, различно от къщата. Но средностатистическият шофьор в САЩ пътува само по 29 мили в ден за общо 55 минути, според данни на Министерството на транспорта. Както Джеф Милър, от компанията за споделяне на автомобили Wheelz, обича да казва: "Има ли наистина смисъл колите да са паркирани 23 часа в денонощието?"

И все пак броят на автомобилите на галва от населението на планетата се е увеличил, от четири автомобила на 1000 души през 2000 година до 40 на 1 000 през 2010 година, показва доклад на Международната агенция по енергетиката. МАЕ прогнозира броят да достигне 310 коли на 1000 души през 2035 година. Това са милиарди коли, които ще задръстват пътищата и паркоместа, ще бълва замърсители във въздуха, и ще бъдат оставяни на сметищата, когато се изхабят. В САЩ броят на превозните средства на глава от населението вече е чудовните 660 на 1000 души.

Заражда се алтернатива на увеличаването на автомобилите, която вече е на ход: кола за споделяне през сайтове като Wheelz и RelayRides. Те работят  подобоно пазарите на иБей, но става дума за свободни автомобили. Собствениците на автомобили могат да пуснат колите си за отдаване под наем за час или ден. Потребители търсят в сайта за най-близката свободна кола, пускат питане за нея, което собственикът трябва да одобри. Целият процес се навигира ръчно, но за начало е много добре. RelayRides, която е основана през 2010, отбелязва, че тази година сделките й растат с 45% на месец. До края на 2012 година, съвместно ползване на коли се е разпространило в над 27 страни.

Сайтове за споделяне на автомобили са толкова добра идея, че дори автомобилните компании инвестират. Дженерал моторс, заедно с Google Ventures и други фирми, влагат 13 милиона щатски долара в RelayRides през 2011 година. Фирмата на Бил Форд - Fontanalis Partners, се присъедини Zipcar с 13.7 милиона щатски долара и финансира Wheelz.

Служителите на GM нееднозначно заявяват, че инвестицията в споделяне на коли ще помогне GM да достигне до младите хора. Това може да се превърне в интересен начин повече млади хора да "тестват" GM автомобили, и помогнат да се стимулира технологията OnStar. OnStar членове могат да използват системата за бързо регистрирате на колите си за RelayRides.

Споделянето на автомобили вече показва, че чрез него може да се намали закупуването на собствена кола. Zipcar, дружество за почасово наемане, което споделя коли, които притежава, изчисли, че всяка споделена кола е равна на 15 коли по-малко коли на пътя.

Днес всичко това се случва през Интернет. Интернет за Всичко помага още повече за споделянето на автомобили.

Днес, споделяне на автомобил става чрез системата питай-и-одобри, организирана най-често около местоположението на колата. Но датчици в колите, завързани към позиционира GPS системи, позволяват  да се следи в мрежата къде е паркирана колата във всеки един момент. Може колата цял ден да се паркирана предофис сграда, само на мили от мястото, където живее собственикът й, но е възможно и да е в близост до потенциален наемател. Или може да бъде на летището за няколко последователни дни, или пък да стои без работа.

Много от новите автомобили вече са оборудвани с технологии, като OnStar, която им позволява да се отключват и да се стартират дистанционно, с помощта на мобилен телефон. Това позволява на собственика да отвори колата и на паркинга пред летището за наемателя. Ефективността на съвпадение на автомобили и наематели, може значително да се увеличи, тъй като хората носят сензори, чрез които обявяват своето местоположение, а автомобилите предоставят все повече данни за себе си.

Със система като RelayRides може да бъдете сигурни, че колата се използва колкото се може повече. И осгурява достъп на наемателя до най-близката кола в района. Ако идеята, че да нямаш личен автомобил е неудобството се смали, цялата идея за покупка на автомобил може да се промени.

Ако всеки един автомобил в момента се ползва само за по час на ден, какво ще стане, ако всеки автомобил се задвижва, да речем за 10 часа на ден? Тогава ще се нуждаем от 10 пъти по-малко коли в света. Може би Интернет на Всичко ще придобие значението Интернет за По-малко неща, както се намалее въздействието и на много други неща.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички