Какао или кока?


Какао или кока?
Снимка:

1607

Глобалната криза удари всички индустрии – освен може би незаконния бизнес. Поради поевтиняването на какаото на световните стокови борси, колумбийските фермери масово се насочват към изкусителната алтернатива – коката, докладва новинарската агенция Bloomberg.

Днес за 1 кг. какаови зърна колумбийските селскостопански производители могат да получат едва три хиляди песо, или 1,65 щатски долара. През 2011 г., цената бе 5 хиляди песо.

За сметка на това, те могат да пласират килограм кока за 2.3 хиляди песо. Килограм от специалната паста, която служи за основа на добиването на кокаин, струва 1,8 млн. песо.

В резултат, през 2011 г. в Колумбия площите, засети с нелегалната култура, се увеличават с 3.2 процента спрямо 2010 г. От правителството обаче твърдят, че производство на кокаин пада с 1.4 на сто. Дори и да съществува подобен спад, той не може да се мери с отлива от какаото, който възлезе на 9,8 на сто.

Колумбия е основен доставчик на кокаин за САЩ. С получените средства, наркотърговците финансират бунтовници и се опитва да контролират и легалния бизнес в страната.

През март миналата година, какаовите зъврна достигнаха исторически максимум от 3,7 хиляди долара за тон. Тогава котировките бяха дръпнати нагоре от политическата криза в най-големия глобален доставчик на културата – Брега на слоновата кост. След укротяване на ситуацията в страната, цените паднаха до 2,5 хиляди долара за тон. Влияние оказа и европейската дългова криза, която удари потреблението на какаото.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички