Какво да изтрием от CV-то си? Спешно!


Какво да изтрием от CV-то си? Спешно!
Снимка:

675

Веднъж след като съставят CV-то си, повечето хора не си правят труда да го преглеждат, само го допълват, когато това се наложи. Защото миналото не се променя, нали?

Да, миналото може и да е изсечено върху камък, но това не се отнася до автобиографията ви, предупреждават специалисти „Човешки ресурси”, цитирани от CBS MoneyWatch. Какво се налага да променим?

Технически умения, които са очевидни

Да, когато сте писал CV-то си преди 20 години, да речем, сигурно си е заслужавало да отбележите, че владеете Microsoft Word или Excel и знаете как се пуска имейл. Хей, вече сме 2013-та! Днес подобни умения са повече от очевидни и ако ги споменете в най-добрия случай ще звучите като динозавър.

Специализиран жаргон

Имайте предвид, че автобиографията ви едва ли ще се чете от бъдещите ви колеги. По-вероятно е тя да попадне в ръцете на специалист по човешки ресурси, който и идея си няма от вашата конкретна професионална област. Затова избягвайте специализирания жаргон и термините. Използвайте език, който може да бъде разбран от всеки.

Прекалено нестадартен шрифт

Важно е не колко са завъртяни буквичките, а какво е съдържанието на изпратените от вас документи. Ако избраният шрифт хваща окото, но е труден за разчитане, бъдете сигурен, че заетата служителка от отдел "Личен състав" просто ще изхвърли CV-то ви в кошчето. Не предприемайте рискове – по-добре бъдете скучен, отколкото странен. Разбира се, това правило не се отнася за вас, ако кандидатсвате за графичен дизайнер, да речем – в този случай можете да си позволите малко повече фантазия.

Лични данни

Живеем в епоха, в която личните данни са новото злато. Не включвайте в автобиографията си данни като ЕГН, дата на раждане, или номер на лична карта. Винаги можете да предоставите по-подробна информация след интервюто. Това правило е особено важно, ако ще публикувате CV-то си онлайн в портали като LinkedIn или jobs.bg.

Неизвестни награди и отличия

Ако сте получил награди или отличия, които са изключително престижни във вашата конкретна професионална или академична сфера, това не означава автоматично, че и специалистът „Човешки ресурси” е чувал за тях. Обяснете с две думи за какво става въпрос, или просто изтрийте този ред от документа.

И последно – не сте политик, а професионалист.

Избягвайте общи фрази, които звучат добре, но не означават нищо. В това число влизат изречения от рода на „отговорен за всички задачи, съответстващи на заеманата длъжност”. Далеч по-добре е да споменете областите, в които сте по-добър от останалите кандидати, изредете специфичните си таланти и постижения. Подкрепете казаното с конкретни примери и числа.

Няма нужда и да включвате обичайното „При проявен интерес, бих могъл да представя препоръки.” Работодателят така или иначе предполага, че можете да направите това, както и че ще се съгласите на други негови потенциални изисквания, като полагане на тест, предоставяне на допълнителна документация и др.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички