Какво е да живееш като цар


Какво е да живееш като цар
Снимка:

552

Докато британската кралица Елизабет II празнува диамантения юбилей от изкачването си на трона, списание Forbes отговаря на въпроса на любопитните – какво е да живееш като цар?

Наистина, на пръв поглед английският монарх не може да се оплаче от липса на лукс, но повечето от благата, които ползва, са собственост на държавата, а не на кралското семейство.

Макар че не брои джобните си стотинки, Елизабет II не е достатъчно богата, за да влезе в списъка с най-заможните хора в света. За утешение, тя се нарежда на 49-то място в листата на най-влиятелните жени.

Британската кралица и съпругът й принц Филип прекарват повечето си време в дома си, който струва над 5 млрд. долара. Трудно е да се оцени Бъкингамския дворец, с неговите 772 стаи. Според изчисления на агенцията за недвижими имоти Savills, жилищните площи в центъра на Лондон спокойно се продават на 7,000 паунда за квадратен фут.

В случая обаче трябва да се има предвид и историческата стойност на сградата, която я поставя в категорията „безценна”. Палатът обаче не е собственост на монарсите, а на нацията. Същото се отнася и за Уиндзорския замък, където Елизабет II и принц Филип обичат да се оттеглят за уикенда.

Други ценности, от която кралицата се възползва, но на теория не са нейни, са художествената колекция на Кралския замък, диамантите на короната, оценявани на около 11 млрд, паунда, и дори лебедите, плаващи по Темза – управляващото семейство предявява претенции към тях от 12-ти век, когато месото им се е считало за деликатес. Днес, разбира се, те са защитени от апетитите на чревоугодниците.

В крайна сметка – какво притежава Елизабет II, което да си е нейно? Сред активите й влиза замъкът Балморал, закупен от кралица Виктория през 1848 г. Имотът, разположен на площ от над 50 хиляди акра, е отворен за посещения няколко месеца в годината.

Елизабет II притежава още конезаводи, овощни градини, и най-голямата колекция пощенски марки в света, която нейните предшественици са започнали да събират в началото на 19-ти век. Разбира се, и кутийката й за бижута не е празна. Британската кралица получава и годишна стипендия от над 12 млн. долара – цифра, която обаче се топи с годините.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички