Какво учат студентите над 60-годишна възраст


Какво учат студентите над 60-годишна възраст
Снимка:

1229

„Уча, докато съм жив” - все повече възрастни хора споделят тази гледна точка, разкрива учебното заведение OpenUniversity, цитирано от британското издание The Telegraph.

През учебната 2011/12, над 2,000 студенти на възраст над 60 години са решили да следват, като най-често те се насочват към Алма Матер по-скоро заради чистото удоволствие от знанията, отколкото поради желание да повишават квалификацията си в „златните” си години. Кои са 10-те най-предпочитани дисциплини сред над 60 годишните студенти?

1. Минало и настояще в изкуството

Именно този курс доказва, че ученето може да е просто хоби – той цели да запознае студентите с широка гама въпроси като история на изкуството, история, философия, музика и религия.

2. Изкуството като протест

Канили ли са ви на откриване на изложба? Всички мъдро кимат, а вие дори не знаете какво да мислите, камо ли какво да кажете. Записалите се в този курс пенсионери не само ще научат как да изразят с думи впечатленията си от изобразителното изкуство, но и ще изследват връзките между поезия, история и живопис. Разглежда се и ролята на изкуството като протест – от Първата световна война, до наше време.

3. Дигитална фотография

Не е вярно, че възрастните хора са технофоби – не и ако се съди по бурния им интерес към дигиталната фотография.

4. Творческо писане

Винаги сте искали да напишете роман, но никога не сте намирали време? Изглежда мнозина пенсионери смятат, че най-после е дошъл техния момнет. Все пак, да не забравяме, че Пенелопе Фицджералд създава първата си новела на 60-годишна възраст.

5. Да изследваме историята - 1400-1900 г.

Хората над 60-те прояват силен интерес и към историята, особено към този курс, който включва теми, които по-трудно биха впечатлили някои от по-младите им състуденти. Например: Франция през 15-ти век, робството през 18-ти и 19-ти век, развитието на Западна Европа след Френската революция, и европейският империализъм в Африка. Трудно, а?

6. Да започнем роман

Ето още един курс, който цели да окуражи тези, които винаги са мечтали, но не са намирали смелост да грабнат перото.

7. Математика

Судокото вече не ви забавлява? Някои пенсионери предпочитат интегралите пред кръстословиците. Предупреждението на висшето учебно заведение е – този курс не е за начинаещи. Изглежда обаче над 60 годишните студенти не се стряскат от това.

8. Замръзнала планета

Вдъхновен от документален филм на BBC, този курс запознава студентите с полярния свят и разкрива как ледът влияе над нашата планета.

9. Слънце или дъжд?

Чудите се защо метеоролозите никога не познават какво ще е времето? Е, изглежда, някои пенсионери не се колебаят сами да се пробват и да проучат циклоните и антициклоните, събитията и закономерностите, от които зависи какво да очакваме утре – слънце, или дъжд.

10. Британската империя: 1492-1975 г.

Тъй като OpenUniversity е британско учебно заведение, не е странен силния интерес към историята на Британската империя. Записалите в него обаче не са само граждани от Обединеното кралство – темата се е оказала привлекателна и за студенти от Франция, Холандия, Испания и дори Русия и Китай. Може би защото една от целите на курса е да отговори на фундаментални въпроси като – какво точно е империята и как загива тя?

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички