Кои са идолите на големите в бизнеса?


Кои са идолите на големите в бизнеса?
Снимка:

661

Годишната анкета на PriceWaterHouseCooper, провеждана сред най-големите мениджъри по света, обикновено разнищва сериозни въпроси като икономически и социални сътресения и стратегии за постигане на ръст при неблагоприятна стопанска конюнктура.

Въпреки това обаче, изследването включва и някои по-забавни аспекти, отбелязва изданието BusinessInsider. То например разкрива кои са колосите на историята и литературата, послужили за пример на най-могъщите представители на бизнеса днес.

Списъкът с десетте най-почитани личности е доста разнообразен – той включва както генерали, така и пацифисти, както либерали, така и консерватори, герои както от по-далечното минало, така и от близките години. Прави впечатлените обаче, че мениждърите от 68-те държави, включени в прочуването, са споменали само двама свои бивши колеги – Джак Уелч и Стив Джобс. Номер едно е Уинстън Чърчил – фигура, с която е наистина трудно да се мерим.

1. Уинстън Чърчил

Чърчил е британски държавник, офицер, премиер и писател, имащ голям принос в антинацистката коалиция през Втората световна война. И до днес го помнят с множеството му крилати фрази, сред които „Нищо в живота не е толкова ободряващо, колкото да стрелят по теб и да не улучат”, „Няма такова нещо като добър данък” и „Аз съм готов да се срещна със своя Създател. Дали Създателят е готов за великото изпитание да се срещне с мен е друг въпрос.”, напомня Уикипедия.

2. Стив Джобс

Легендата Стив Джобс бе съосновател, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Apple Inc. Заемал е длъжността изпълнителен директор на Pixar Animation Studios, а през 2006 г. става член на борда на директорите на The Walt Disney Company, след закупуване на Pixar от Disney. Почина на 56-годишна възраст, на 5-ти октомври 2011 г., седем години след като бе диагностициран с рак на панкреаса.

3. Махатма Ганди

Махатма Ганди е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Наречен е още „Баща на нацията“.

4. Нелсън Мандела

Южноафрикански политик от народността кхоса, президент на Южноафриканската република от 1994 до 1999 година, първият избран с всеобщо гласуване. Мандела е носител на повече от 250 награди, включително на Нобелова награда за мир (1993) и на българския орден „Стара планина“ (2009). Автор е на книгите „Няма лек път към свободата“ (1965), „Готов съм да умра“ (1979) и други.

5. Джак Уелч

Бившият генерален директор на General Electric Джак Уелч е роден през 1935 г. в Масачузетс, в семейството на кондуктор и домакиня. Става инженер в Масачузетския университет и през април 1981 г., на 45-годишна възраст, застава начело на General Electric. Управлява гиганта цели 20 години и под негово ръководство компанията реализира ръст от 364%. След като напуска ръководството на фирмата през 2001 г., Джак Уелч се отдава на писането на книги и разкрива своите безценни тайни, разказват от bogatstvo.net

6. Ейбрахам Линкълн

„Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.” Да се надяваме, че 16-тият президент на САЩ, ръководил страната по време на Гражданската война в Америка 1861-1865 г., е прав.

7. Маргарет Тачър

„Желязната лейди” е първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство — позиция, която заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г. Тя е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на премиерството си. Носител е на титлата „Орден на жартиера“.

8. Роналд Рейгън

„Политиката е втората най-стара професия. Мисля, че е твърде близка до първата.” – казва Роналд Уилсън Рейгън, американски киноактьор и политик, 40-ти президент на САЩ.

9. Джон Ф. Кенеди

Тази година ще отбележим пет десетилетия от убийството на Джон Ф. Кенеди. Въпреки изминалият половин век, за американците загубата на най-младия и най-обичан президент в историята им все още отбелязва края на „ерата на невинността”.

„Не питай какво родината ти може да стори за теб, а питай – какво можеш да сториш ти за родината си”.

10. Наполеон Бонапарт

Наполеон едва ли има нужда от представяне, но Уикипедия напомня, че той е действащият владетел на Франция след 1799 г. и първият френски император под името „Наполеон I Велики“, управлявал от 18 май 1804 г. до 6 април 1814 г. и повторно между 20 март и 22 юни 1815 г. В течение на малко повече от десетилетие, Наполеон установява контрол чрез завоевания или съюзи над почти цяла континентална Западна и Централна Европа до поражението си в Битката на народите край Лайпциг, през октомври 1813 г. По-късно успява да осъществи краткотрайно завръщане, известно като Стоте дни, преди да бъде окончателно победен в битката при Ватерло на 18 юни 1815 г. Малко след това е пленен от британците и изпратен на остров Света Елена, където умира.

Една от най-известните му фрази е: „Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си”.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички