Кой ще спечели от и на Олимпийските игри?


Кой ще спечели от и на Олимпийските игри?
Снимка:

555

До началото на Олимпийските игри в Лондон остават по-малко от две седмици, но не само спортните запалянковци се опитват да отгатнат кои атлети ще успеят да счупят световните рекорди.

Спортната треска завладя и експертите от Goldman Sachs, които публикуваха доклад, прогнозиращ кои национални отбори ще си тръгнат със златото и какви ще са икономическите плюсове и минуси от провеждането на игрите.

Според статистика на последните 10 олимпиади, домакините обикновено печелят с 54% повече медали, отколкото когато гостуват. Така китайците получиха 100 отличия в Пекин спрямо малко над 40 на предходните игри, а в Сидни австалийците завоюваха 60, спрямо около 20, когато играят в чужбина.

Затова от Goldman Sachs очакват в Лондон британските спортисти да вземат 11 медала повече, отколкото в Пекин, и да се наредят трети след американците и китайците. Атлетите от Поднебесната империя, макар че ще са сред най-добре представилите се, ще си тръгнат с 18 медала по-малко, отколкото спечелиха у дома.

Що се отнася до икономическите ефекти от игрите, Goldman Sachs отбелязват, че като правило, цените на недвижимите имоти в града домакин нарастват рязко. Причината е, че в подготвката за събитието се ремонтира инфраструктурата, включително пътищата и градския транспорт. Така например след олимпиадата от 1984 г. имотите в Лос Анжелис поскъпнаха с 25%, спрямо едва 15% в съседните градове. Подобна бе и ситуацията в Атланта през 1996 г.

Бумът на туризма носи и много плюсове на местния бизнес – особено ресторанти, хотели, търговия на дребно.

И макар че не би трябвало да се очаква спортното събитие да повлияе на валутните пазари, експертите на Goldman Sachs отбелязват, че провеждането на игрите обикновено подкрепя местната валута – подобна тенденция се наблюдава в САЩ, Южна Корея, Испания, Гърция и Китай, като единствено изключение е Австралия.

Положително влияние се регистрира и при фондовите индикатори на страната домакин.

В същото време обаче, икономическите плюсове може и да не оправдаят очакванията. Така се случи в Австралия, където прогнозите местната икономика да получи тласък напред така и не се сбъднаха. Китай, където инвестициите по организиране на игрите достигнаха над 40 млрд. долара за 6.5 години, също извади лош късмет – игрите се състояха в разгара на глобалната финансова криза, което ограничи ползите за домакините.

Според Goldman Sachs, олимпиадата ще струва на Великобритания около 8.5 млрд. лири стерлинги (13 млрд. долара), или 0,55% от брутния вътрешен продукт и 1.4% от годишните приходи на правителството. Според експертите обаче, значителна част от тази сума ще бъде компенсирана с течение на времето от продажби на терени и съоръжения.

Като кратосрочен плюс, провеждането на игрите не само ще вдигне продажбите на дребно, но и ще подкрепи заетостта. Според Goldman Sachs, през третото тримесечие икономиката на Обединеното кралство ще получи тласък нагоре от 0.3 -0.4%, благодарение на спортното събитие.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички