Най-богатите спортисти в света


Най-богатите спортисти в света
Снимка:

1059

 Инвестициите в собствените мускули понякога се оказват по-доходоносни от работата във финансовата индустрия или борсовите спекулации. Колко печелят спортистите? За да отговори на този въпрос, списание Forbes публикува класация на най-скъпо платените атлети в света.

1-во място – Флойд Мейуедър

Спорт: бокс

Доход: 85 млн. долара

Гражданство: САЩ

Неслучайно той носи прозвището Машината за пари. За последната година, Мейуедър участва в едва две срещи, и все пак успя да прибере 85 млн. долара. 40 млн. долара дойдоха от битката с Виктор Ортис, а 45 млн. долара – с Мигел Кото. Но това не е целият доход на боскьора от спортни дейности: фирмата му Mayweather Promotions печели от разпространение на билети, спонсорство и продажби на телевизионни права.

Известният спортист обаче трудно ще се възползва от богатството си: от началото на юни той излежава тримесечна присъда за нападение над бившата си приятелка.

2-ро място – Мани Пакяо

Спорт: бокс

Доход: 62 млн. долара

Гражданство: Филипините

Отново боксьор, и отново едва две битки за годината. Но пък – по-малко пари. За последните 12 месеца, Пакяо е изкарал от бокса „едва” 56 млн. долара. Още 6 млн. долара той получи за реклама на Nike, Hewlett-Packard, Monster Energy и Hennessy.

Изглежда обаче, за да се сдобиеш с голямо богатство, не е необходимо да си най-добрият – на 10-ти юни Пакяо не успя да защити шампионската си титла, падайки сензационно от американеца Тимъти Брадли. Интересното е, че за този мач Пакяо получи 26 млн. долара, а победителят – само 5 млн. долара.

3-то място – Тайгър Уудс

Спорт: голф

Доход: 59.4 млн. долара

Гражданство: САЩ

Тайгър Уудс, който оглавяваше списъка на най-високоплатените спортисти от 2001 г. насам, вече е на трето място, като през последната година изкара „едва” 59.4 млн. долара  –  с 16 млн. долара по-малко, отколкото предходната година и двойно под доходите му за рекордната 2009 г.

Въпреки неудачното си представяне на US Open, Уудс все пак не е обеднял. Скъпо обаче му излизат скандалите от личния му живот, които прогониха някои от спонсорите му, като Tag Heuer и Gillette.

4-то място – Джеймс Леброн

Спорт: баскетбол

Доход: 53 млн. долара

Гражданство: САЩ

На четвърто място се нарежда баскетболът, в лицето на Джеймс Леброн, с 53 млн. долара. Дългокракият атлет прибира и немалки суми от реклами на компании като Nike, Coca-Cola, State Farm и McDonald’s.

Между впрочем, Леброн е запален футболен фен – той даже притежава крупен пакет акции от английския клуб Ливърпул.

5-то място: Роджър Федерер

Спорт: тенис

Доход: 52.7 млн. долара

Гражданство: Швейцария

За миналата година, Роджър Федерер прибави към сметката си (вероятно в швейцарска банка) нови 52.7 млн. долара

Сега той доказва майсторството си на Уимбълдън, като, разбира се, се надява да спечели шампионската титла.

Футболистите, въпреки славата си, не успяват да влязат в челната петорка на най-скъпоплатените атлети. От тях обаче в десетката се класират Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо – съответно на 8-мо и 9-то място, с по 46 и 42.5 млн. долара.

Интересното е, че в топ 100 влизат едва две жени – едната от тях е руската тенесистка Мария Шарапова, а другата – Ли На от Китай. Те заемат 26-то и 81-во място, с по 27.6 млн. долара и 18,4 млн. долара.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички