Най-добрите места да бъдеш жена


Най-добрите места да бъдеш жена
Снимка:

17332

В чест на сто и първия Международен ден на жената сайтът на The Independent поднася анализ за положението на жените по света и тяхната интеграция. Изданието отсява двайсет критерия, по които съди за развитието на жените в различните страни и култури. Някои от изводите са потресаващи, други инспириращи. Ето и някои от тях:

1. Най-доброто място за жените политици

Най-изненадващо това е Руанда, държава в Централна Африка. Жените там са заели солидните 45 от 80 места в парламента. Това е единствената държава, в която жените са мнозинството във властта. Много азиатски държави, включително Саудитска Арабия нямат нито една женска представителка в парламента си. В Щатите жените са едва 93 от общо 539 представители на Конгреса.

2. Най-доброто място за раждане на дете

Това е Гърция, която има най-малка детска смъртност при раждане. Южен Судан пък води с най-високата. САЩ се нареждат на 40-то място от 181 страни и не са показали подобрение в последните 100 години.

3. Най-доброто място за бизнес кариера

Тайланд води с 45% старши мениджъри жени. Докато в Щатите само 20% от жените заемат висши управленски позиции, а в Япония те са едва 8%.

4. Най-доброто място за дълголетие

Япония тук наваксва с продължителност на живота на жените си около 87 години (за мъжете 80). Жените в Лесото (Южна Африка) живеят средно около 48 години. Средната продължителност на живота на американките е 81,3 години, но тя е започнала да намалява през последните пет години поради затлъстяване, тютюнопушене и други рискови фактори.

5. Най-доброто място за жените атлети

Най-добре платените спортистки са в Щатите. Саудитска Арабия е последна и в този критерий, като никога не е изпращала жена на Олимпийските игри.

6. Държавата с най-добра политика относно абортите

В Швеция абортите са разрешени без ограничение до 18-тата седмица. Никарагуа, Филипините и Ел Салвадор са забранили напълно абортите. В Щатите това е много наболял въпрос, чиито ограничения или права зависят от щата.

7. Най-доброто място за висококвалифицирани кадри

Почти 60% от местата, за които е нужна висока квалификация в Ямайка, са заети от жени, за разлика от Йемен, където те са само 2%.

8. Най-доброто място за жените творци

Отново това е Швеция. Там фондовете за изкуство се заделят по равно между половете и като цяло се насърчава равноправност между мъже и жени. Въпреки това през 2011 година само 5% от касовите филми са правени от жени.

9. Държавата с повече грамотни жени от мъже

Лесото се нарежда на първо място с 95% грамотност на жените, докато тази на мъжете му е 83%. В Етиопия само 18% от жените могат да четат или пишат.

10. Най-доброто място да бъдеш жена

Това включва цялостно участие в политическия живот, образование, здраве и заетост. Тук на първо място е поставена Исландия като най-добра страна за жените в целия свят.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички