Най-големият син диамант в света може да се продаде за 19 млн.долара


Най-големият син диамант в света може да се продаде за 19 млн.долара
Снимка:

3708

Най-големият син диамант в света може би ще се продаде за цели 19 млн.долара на търг в Хонконг през октомври, пише Bloomberg. Камъкът, който тежи 7,59 карата, се предлага от компанията Sotheby’s като част от честването на нейната 40-годишнина на пазарите в Азия.

Цветните диаманти, които са около 0.01% от всички скъпоценни камъни от този вид, доминират пазара на бижута. Цените им на търговете в последните години растат главоломно, тъй като са изключително редки и ценни за колекционерите. През ноември 2010 г. например Женева бе продаден 24-каратов диамант за 45,6 милиона долара.   

„Пазарът на цветни скъпоценни камъни е силен именно заради уникалността им. Те се купуват с цел инвестиция и могат да се използват като гаранция срещу случващото се на други пазари”, казва директорът на лондонската бижутерна компания „Ханкокс” Гай Бъртън

Диамантът, който ще се продава през октомври, е наречен “The Premier Blue” и е най-големият такъв камък в ярко син цвят, откриван някога. Намерен е в мина близо до Претория, Южна Африка. От Sotheby’s отказват да обявят кой е продавачът.  

„Кръглите камъни са най-популярните, а клиентите в Хонконг и Китай имат афинитет към цветните диаманти. Бих заложил, че “The Premier Blue” ще се продаде на рекордна цена”, коментира Бъртън.

Пигментанцията на сините диаманти се причинява от концентрацията на бор в тях. Колкото повече от веществото има, толкова по-ярък е цветът. “The Premier Blue” обаче няма най-яркия син цвят в света. Камъкът с такъв се е продал на 24 април т.г. за 6,2 млн. паунда в Лондон. Друг исторически син диамант -  “Wittelsbach Diamond” – пък се продаде през декември 2008 г. за 16,4 млн.паунда.

Очаква се, че на октомврийския търг на компанията Sotheby’s ще се похарчат повече от 600 млн. хонконгски долара, което се равнява на 77,4 млн.щатски долара.

Снимка:  www.ahametals.com

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички