Най-известните банкови обирджии, измъкнали се от лапите на закона


Най-известните банкови обирджии, измъкнали се от лапите на закона
Снимка:

3359

Въпреки че всички се надяваме, че спестяванията ни са в безопасност, има нещо относно банковите обирджии, което грабва въображението - затова хиляди филми и романи са посветени на тях.

Но докато журналисти и писатели обикновено гледат рекорди като най-големия удар, например, малцина проследяват историята до самия край. Защото това, което е най-важно, от гледна точка на обирджията, не е колко пари е взел, а дали се е измъкнал безнаказано. Затова и финансовото издание Business Insider представя списък на най-известните престъпници, успели да избегнат тежката ръка на закона, като в челото му стоят две много известни исторически личности.

Грузия: Владимир Илич Ленин и Йосиф Сталин

Известен като Тифлиския банков обир от 1907 г., това е случай, за който не сме учили по история на Коминтерна. Въобръженият грабеж, извършен от болшевките в Тбилиси, им осигурява приблизително 341 хиляди рубли или около 3.4 млн. долара в настоящо изражение.

Обирът е е организиран от група високопоставени болшевики, сред които Владимир Ленин, Йосиф Сталин, Максим Литвинов, Леонид Красин и Александър Богданов, а преки извършители са банда грузински революционери, водени от близкия сътрудник на Сталин Камо.

Всички знаем, че нито Ленин, нито Сталин са лежали в затвора за престъплението – напротив, тях ги очакват само политически победи.

Ирландия: Кенет Литълджон

Кенет Литъджон има доста живописна кариера: след два обира в Бирмингам и кратък престой в затвора, той се мести в Дъблин през 1970 г., става любимец на града и дори печели симпатиите на богата наследница. Нещо повече – той успява да убеди MI6 да го наеме като агент, за да шпионира ИРА.

Заедно с брат си обира банка в Дъблин през 1972 г. и прибира 67 000 паунда. Според слуховете операцията е проведена със съгласието на британското правителство, което, разбира се, твърдо отрича подобни обвинения. Братята са заловени след две години, но след още две успяват да избягат. Макар че отново е арестуван, Кенет не остава зад решетките за дълго.

Англия: Дерек „Берти” Смолс

Още преди да навърши 40 години, Дерек „Берти” Смолс вече е изградил реноме в подземния свят. През 1970 г. ръководи обира на Barclays Bank и бандата завлича рекордната сума от 237 000 паунда.

След ареста си хитрият Смолс издава всеки свой съучастник срещу пълен имунитет, с което става прецедент в британското правораздаване.

Разбира се, подчинените му са бесни и обявяват награда от 1 млн. британски лири за главата му, така че Смол живее под полицейска охрана до смъртта си през 2008 г., когато е вече на 73 години.

Франция: Алберт Спагиари

Докато ръководи фотграфско студио в Ница през 1976 г., Алберт Спагиари планира обира на Société Générale. Заедно с бандата си прокопава канал между трезорите на банката и градската канализация. Успяват да измъкнат кеш, злато и бижута за почти 10 млн. долара.

Заловен е няколко месеца по-късно, но по време на съдебното изслушване успява да скочи през близкия прозорец и да избяга с чакащ го мотоциклет. Никога не го арестуват отново, макар че пише книги и дава интервюта. Плячката му така и не е намерена, дори след смъртта му през 1989 г.

Австралия: Грегъри Дейвид Робъртс

Макар че е измъкнал едва 38 000 долара от 24 обира, Грегъри Робъртс се прочу с прозвището си „крадецът джентълмен”. Той нападал единствено фирми, които са застраховани и никога не забравял да се държи учтиво с жертвите си.

Въпреки че го арестували, успял да се измъкне и да се укрива успешно цели 10 години, преди отново да го приберат зад решетките. Печели такава популярност, че Джони Деп се съгласява да го пресъздаде във филм, но, за съжаление, проектът е отменен.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички