Насилието над деца струва на САЩ над 124 млрд. долара на година


Насилието над деца струва на САЩ над 124 млрд. долара на година
Снимка:

903

Икономическите загуби вследствие на насилие над деца превишават 124 млрд. долара годишно само за САЩ, разкрива доклад на американската правозащитна организация „В помощ на децата”.

Според проучването, проведено от ScienceDirect, в тази сума влизат средно по 7728 долара за социални плащания към децата до момента на смъртта им, 6747 долара разходи за юридически услуги (криминало разследване и съд) и 7999 долара за възпитание и образование на пострадалите малолетни.

„Средните загуби за едно дете до момента на смъртта му възлизат на 1 272 900 долара, включително 14 100 долара за медицински услуги и 1 258 800 долара загуба от предполагаемата производителност на труда.” – се казва в документа.

Всяка година в САЩ се регистират 3.3 млн. сигнала за насилие по отношение на почти 6 млн. деца. Всеки ден в резултат на насилие загиват средно по пет деца, или около 2,000 за година. По показател на насилствена смърт сред малолетните, САЩ отбелязват рекорд сред развитите страни, подчертават от „В помощ на децата”.

Най-разпространеното престъпление към децата в САЩ е престъпна небрежност към живота и интересите им, с дял от 78.3% от фаталните случаи. На второ място се нарежда физическото насилие със 17.6%, следват сексуалното насилие с 9.2% и психологическото насилие с 8.1 на сто. Над 80% от загиналите са били не по-големи от четири години.

Що се отнася до ненасилственото причиняване на смърт при децата, американската статистика дава допълнителни данни. Според университета в Сан Франциско, в резултат на прегряване на организма в САЩ за починали 558 деца само за периода 1998-2012 г. Обикновено става въпрос за бебета, забравени под слънцето, в заключен автомобил или в невентилирано помещения по време на летните жеги.

Британската информационна агенция BBC публикува собствено проучване по въпроса и констратира, че през последното десетилетие в САЩ над 20 хиляди деца са загинали в собствения си дом, най-често от ръката на член на семейството.

Според BBC, основен проблем е бедността – извод, който може да звучи изненадващо във връзка с водещата световна икономика. Британците обаче подчертават, че не всички региони на страната са еднакво заможни, и разликите в положението на децата са съществени. Агенцията сравнява показателите на смъртност при малолетните в Тексас и Вермонт.

В Тексас, където данъците са по-малки и плащанията по държавни социални програми са по-ниски. Затова и броят на децата, напуснали училище, е двойно по-висок, отколкото във Вермонт, а броят на попадналите в затвора е четири пъти по-висок. И още по-страшно - броят на децата от Тексас, които загиват от домашно насилие, е над двойно по-висок, отколкото във Вермонт.

Статистиката относно насилствената смърт на деца в САЩ съвсем не е пълна, тъй като понякога родителите успяват да укрият престъплението, а мобилността на населението само ги облекчава в тази задача, коментират експерти.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички