Нещата, които лошите шефове правят


Нещата, които лошите шефове правят
Снимка:

1481

На мнозина понякога им се иска да изпратят шефовете си на „шефско” училище, където да се научат как да се държат със служителите си. Факт е, че има доста лоши началници, които дори не осъзнават до каква степен вгорчават живота на подчинените си, пише LearnVest. Добрата новина - има стратегии за справяне с проблема. Ето ги някои от най-чести неща, които лошият шеф прави и как да постъпваме в тези ситуации.

Обижда. Добрият началник ще ти обясни търпеливо къде си сгрешил и какво иска да промениш. Лошият ще ти се разкрещи пред всички и дори може да те нарече по обиден начин. Как да се справиш: Предварително уточни какво точно се очаква от теб при дадена задача. Ако все пак ти се вика за щяло и нещяло, поеми дълбоко въздух, изчакай тирадата да свърши и попитай: „Бих искал/а да разбера къде сгреших, за да не се случи отново. Бихте ли ми обяснили по-какъв по-различен начин да действам следващия път?”

Не оценява труда на другите. Зад всеки добър началник стои по един добър екип. Лошите шефове обаче имат навика да не забелязват усилията на другите. Как да се справиш: Потърси отзиви за работата си, като кажеш, че искаш да я подобриш. И не подценявай силата на комплимента, разбира се, не до степен подмазване. По-скоро помогни на шефа да се почувства по-уверен и може би той ще върне жеста.  

Приписва си заслугите на други. За съжаление това често се случва. Лошите началници понякога са мързеливи и предствят успехите на подчинените си като свои собствени. Как да се справиш: Директното поставяне на въпроса може да не ти донесе резултата, на който се надяваш. Опитай да поведеш разговор, който да не звучи обвиняващо: „Стремя се към повишения и бих бил благодарен, ако ми помогнете да демонстрирам възможностите си – както когато направих еди-си-кое...”. Опитвайте поне колегите ви винаги да разбират кое е ваша заслуга.

Неорганизиран е. Понякога на подчинените им се налага да напомнят на шефа за закъсняващите проекти, а не обратното. Така те са поставени в дилема – не искат да правят забележка на шефа, но и да не поемат вината за закъснението. Как да се справиш: Помисли по какъв начин дискретно да му напомняш важните неща – например малки бележчици на бюрото, по-чести имейли. Предложи всяка седмица да имате по една оперативка само за организиране на задачите.

Преувеличава за всичко. Добрият шеф се мъчи да намали прекаленото драматизиране, не да го увеличи. При лошия често може да е обратното. Как да се справиш: Разучи графика му. Може би е изнервен преди месечната проверка от своя шеф. Предложи да помогнеш за подреждането на краткосрочните приоритети, за да се създаде по-добра организация и да не се стига до напечени моменти.

Прекалено учтив и приятелски настроен е. Това също може да е черта на лошия шеф, защото така повишенията на служителите зависят по-скоро от неговото мнение, а не толкова от постиженията им. Освен това може да е знак за неискреност. Как да се справиш: Ако винаги ти казва, че се справяш супер, помоли да ти посочи няколко сфери, в който смята, че все пак можеш и да си по-добър/добра. Обясни, че съветите ти трябват, за да се развиваш като професионалист.

Има си любимци. В утопичен свят шефът се отнася към всичките си служители по един и същ начин. За съжаление човешката природа е такава, че с един си допадаме повече отколкото с друг. Това обаче може да е проблем, когато на даден колега му се дава повече работа, а друг получава по-голямо признание. Как да се справиш: Никак не е често, но може би тук ще ти се наложи да игнорираш ситуацията. Оплакването ти едва ли ще промени мнението на шефа. Избягвай и да клюкарстваш по темата с колегите, тъй като това може да ти изиграе лоша шега. Фокусирай се върху собствения си прогрес. Наблюдавай какъв тип работно поведение допада на шефа, но не спирай да следваш собствените си цели.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички