Нова работа! Ура..?


Нова работа! Ура..?
Снимка:

954

Намерих си работа! Несъмнено това се възприема като повод да почерпиш и да се отдадеш на мечти за все по-успешна кариера. Аклиматизирането към непознатия офис обаче, с неговата специфична корпоративна култура, е стресираща задача. Тревожим се как да направим възможно най-добро впечатление на колегите и шефовете, и, отдадени на страховете си, е лесно да се панираме и да допуснем грешка.

Президентът на Times Mirror Company Ел Кейси дава съвети на „зайците” в офиса още през 1995 г. Изданието Business Insider анализира препоръките на известния бизнесмен и състави списък от 14 правила, които да ни помогнат да се справим с трудното начало.

1. Ако искате да постигнете успех, набюдавайте внимателно какво се случва около Вас!

Да си нов в работата ви дава и едно ценно предимство – свежия поглед върху бизнеса, а и върху взаимоотношенията между служителите.

2. Слушайте, слушайте, слушайте!

А за да можеш да слушаш - първо замълчи. Не бързайте да се похвалите колко много знаете и можете – това постепенно ще стане ясно. Вместо да губите време в хвалби, попивайте всичко около вас и си правете изводите. Никога няма да се научите, ако говорите прекалено много.

3. Поставяйте всичко под съмнение

Съставете си собствено мнение за общоприетите правила и ситуации в офиса, поставяйте всичко под съмнение – но на ум, не на глас!

4. За да се харесаш – бъди добър слушател

Ако искате да се харесате на новите си колеги – изслушвайте ги внимателно и с уважение. Не бързайте да изтъквате, че вече знаете материята, която се опитват да ви обяснят.

5. Подкрепете шефа

Направете всичко по силите си да укрепите авторитета на началника и в случай на спорове между него и персонала опитайте да стоите настрана.

6. Планирайте внимателно

Ще направите изключително лошо впечатление, ако се нагърбите с повече, отколкото ви е по силите и в резултат изпуснете крайни срокове или допуснете грешка. Планирайте внимателно и подробно колко време и ресурси ще ви отнеме всяка конкретна задача.

7. Дайте всичко от себе си

Макар че не би било във ваш плюс да се опитате да наскочите възможностите си, да лентяйствате е може би още по-зле. Дайте всичко от себе си – това ще си проличи.

8. Бъдете отборен играч

Демонстрирайте ясно, че сте член на екипа и желаете да бъдат постигнати поставените цели.

9. Запомнете околните

Ако за трети път питате някого за името му, това вече е обидно. Няма значение, че за няколко кратки дни сте се запознали с десетки нови хора. Направете списък на колегите, техните титли, задължения и отговорности.

10. Помолете за помощ

Не се колебайте да помолите за помощ. И не забравяйте да благодарите за нея. Това е най-добрия начин да създадете нови приятелства.

11. Оставете хвалбите

Не се хвалете с образованието си, предходните постижения или спечелени отличия. Скоро за тях ще се разчуе. Ако много се удряте по гърдите, най-вероятно ще настроите околните срещу себе си.

12. Изпълнявайте обещанията си

Свършете навреме всичко, с което сте се заели. Ако усетите, че няма да се справите, признайте това възможно най-рано и поискайте помощ.

13. Главната ви цел е да станете член на екипа, не негов лидер

14. Забравете купоните

Идвайте по-рано и си тръгвайте по-късно от останалите колеги. Поне за първите шест месеца, забравете за купоните или каквито и да било развлечения извън офиса.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички